Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 28.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 28.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Φώφη Γεννηματά – Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την ρύθμιση που έχει φέρει στη Βουλή η Κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η ρύθμιση ψηφίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την ΝΔ, δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στον Αλφόνσο Βιτάλη.
Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά με την ρύθμιση της Κυβέρνησης καταργείται στην ουσία η προστασία της πρώτης κατοικίας και έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσει τα νοικοκυριά τα οποία μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, έρχεται να βάλει δηλαδή κόφτες στους πιο αδύναμους, δεν προστατεύονται τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, υπάρχουν σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια.  «Δεν ξέρουμε πως θα προκύψει το ύψος της επιδότησης από το δημόσιο, υπάρχει ασάφεια σε αυτή την ρύθμιση, κάτι που μας ανησυχεί και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την ρύθμιση αυτή», τόνισε η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.
Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε πως «προκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ να έλθουν να ψηφίσουν την δική μας πρόταση που έχουμε καταθέσει για τα κόκκινα δάνεια».
Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέβασε τους τόνους της κριτικής και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς την ΝΔ , τονίζοντας μεταξύ άλλων , πως δύο φορές κινδύνεψε η χώρα με χρεοκοπία , μία επί ΝΔ την περίοδο 2004-2009 και μία επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Επεσήμανε πως είναι ολοφάνερο ότι η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό προοδευτικό ρεύμα και θέλουμε δύναμη ως κεντροαριστερά για να υλοποιήσουμε το “σχέδιο Ελλάδα”, που είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη, μια πρόταση πραγματικά προοδευτική και καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να τοποθετηθούν, σημείωσε η κ. Γεννηματά. Και πρόσθεσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβερνήσεις που θα συνεχίσουν την αδιέξοδη συντηρητική πολιτική που ασκεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Πρώτος στόχος μας λοιπόν -συμπλήρωσε- είναι να πετύχουμε την αλλαγή των όρων σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, την μείωση δηλαδή από το 3,5% στο 2% για να βρεθούν πόροι για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Το ΚΙΝ.ΑΛ είναι πιο ισχυρό από ποτέ, δυναμώνει κάθε μέρα, έχει σοβαρές δυνατότητες να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το επόμενο διάστημα στις πολιτικές εξελίξεις και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά, υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.
Αναφερόμενη στο επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος είπε χαρακτηριστικά ότι: «βλέπω αυτό το Συνέδριο ως ένα σημαντικό βήμα για να κλείσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πολυκομματική λειτουργία και να κάνουμε το πέταγμα προς τα εμπρός».

 

Νίκος Παναγιωτόπουλος –  βουλευτής, ΝΔ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει προ πολλού στοχοποιηθεί από μια κυβέρνηση η οποία εργαλειοποιεί την δικαιοσύνη προκειμένου να αναδείξει υποθέσεις και να στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Πολιτικά το θεωρώ ύποπτο σε ό,τι αφορά την κίνηση αυτή, συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας το θέμα του δανείου του κ. Πάσχα.
Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και την στάση της υπέρ του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι ο λόγος είναι ότι, αν δεν περάσει αυτή η ρύθμιση δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή.
Το ΚΙΝ.ΑΛ προσπαθεί να επιτεθεί και στα δυο μεγάλα κόμματα, έχει οξύνει τον πολιτικό του λόγο και την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για να επιβιώσει πολιτικά, εκτίμησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Γιώργος Γιαννόπουλος – γ. γ. υπουργείου Υγείας

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σύνδεση της συμμετοχής στο φάρμακο να συνδέεται με την χρονιότητα της πάθησης καθώς και με τα εισοδηματικές δυνατότητες του ασθενούς, δήλωσε ο Γιώργος Γιαννόπουλος γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Εξετάζουμε το οικονομικό κόστος ενός τέτοιου μέτρου, είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το clawback (τις υποχρεωτικές επιστροφές) ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες, ώστε αυτό να συμψηφίζεται με την δαπάνη για την κλινική έρευνα και την μελέτη.

 

Κώστας Τσιάρας – βουλευτής, ΝΔ

Θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Μαρία Γεωργίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν λαμβάνει πρόνοια για τους συνεπείς δανειολήπτες και είναι κατώτερη των προσδοκιών, αλλά θα δώσει έστω ένα αποτέλεσμα στο πρόβλημα ενός περιορισμένου αριθμού συμπολιτών μας.

 

Χρήστος Μαντάς – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ζήτησε στο θέμα του διευθυντή της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Πάσχα, ο κ. Χρήστος Μαντάς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και βουλευτής Ιωαννίνων. Μιλώντας στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα και τον Γιώργο Πίκουλα, ο κ. Μαντάς επεσήμανε ότι πρόκειται για μία κακουργηματική δίωξη, η οποία προέκυψε προφανώς μετά από την διαπίστωση από την πλευρά της δικαιοσύνης ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν ήταν επαρκής ενώ την ίδια στιγμή σχολίασε ότι «βγάζει μάτι ότι στο πλάι του κύριου Στουρνάρα υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος κατηγορείται για ένα δάνειο πολύ μεγάλου ύψους που αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι καλό να περιμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης». Ως προς το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για την Α’ κατοικία ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι ενώ επί τόσο καιρό ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούσε να προβάλλει με επανειλημμένες δηλώσεις ότι δήθεν δεν θα μπορούσαμε να βρούμε μία ρύθμιση που να την συμφωνήσουμε και με τους θεσμούς, τελικά έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε αυτό και νομίζω ότι ακριβώς όλη αυτή διαδικασία δείχνει την σοβαρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το πολύ μεγάλο θέμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και για το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία η ένταξη και των επιχειρηματικών δανείων με ενυπόθηκη την πρώτη κατοικία όπως και οι ρυθμίσεις που αφορούν τόσο το επιτόκιο όσο και την συμμετοχή του Δημοσίου υπό ορισμένες προϋποθέσεις στην αποπληρωμή του δανείου. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαντά όλα αυτά συνιστούν ένα πλαίσιο που νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα δώσει πολύ σοβαρή ανάσα στους δανειολήπτες και ειδικά στους ανθρώπους που έχουν μία λαϊκή κατοικία ενώ την ίδια ώρα μπαίνει σε ρυθμό η διαδικασία αποπληρωμής των κόκκινων δανείων.