Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 28.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 28.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Γιάννης Βαρουφάκης – Επικεφαλής του ΜέΡα 25

«Εμείς επενδύσαμε στον διάλογο» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης  «πήραμε συνολικά στην Ευρώπη 1.400.000 ψήφους. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «ξοδέψαμε σ΄ όλη την Ευρώπη για το πρόγραμμά μας 81.000 ευρώ. Δημοτικοί συνδυασμοί ξοδεύουν περισσότερα» είπε εμφατικά.

Σε σχετική ερώτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι στην Ευρώπη «η ακροδεξιά θριάμβευσε και όποιος δεν το παραδέχεται κρύβεται πίσω από το δαχτυλάκι του», ενώ για τα αποτελέσματα στο εσωτερικό της χώρας τόνισε ότι «στις εκλογές ο κόσμος εγκατέλειψε μια αριστερά, η οποία εγκατέλειψε τις αξίες της».

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι το ΜέΡα 25 «έχει το δικό του πρόγραμμα το οποίο έχουμε δουλέψει τρία χρόνια. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε την δική μας πρόταση. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της αλήθειας» ωστόσο όπως ξεκαθάρισε, έπειτα από σχετική ερώτηση, προγραμματική σύγκλιση με την ΝΔ δεν θα υπάρχει «ούτε σε ένα παράλληλο σύμπαν».

Τέλος, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε τις ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις «είμαι Πανιώνιος» είπε.

Πάνος Σκουρλέτης – Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Νομίζω ότι δεν μπορούσε να μείνει αλώβητος ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια διαχειριζόμενος μια πολιτική που δεν είναι η δική του και ζούσε διαρκώς μέσα σε μια αντίφαση, επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Και σημείωσε ότι αυτό δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση και το γνωρίζαμε εξαρχής. Προφανώς όταν υλοποιείς μια πολιτική που κατά βάση είναι πολιτική λιτότητας -έστω και πιο ήπια- ο κόσμος ωστόσο σωρευτικά υπέστη τις επιπτώσεις των μέτρων και του τρίτου μνημονίου, πρόσθεσε.
Νομίζω ότι το δίλημμα των προσεχών εθνικών εκλογών θα είναι πιο σαφές πιο σκληρό και άκαμπτο. Κλειδί για την διαμόρφωση του αποτελέσματος θα είναι και η μείωση της αποχής, η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες, διότι φαίνεται ότι η αποχή έβλαψε κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πως θα μπορέσουμε να πείσουμε με τις προτάσεις μας για την προγραμματική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, εκτίμησε ο κ. Σκουρλέτης. Η ακριβής ημερομηνία των εθνικών εκλογών -αν θα είναι 30 Ιουνίου ή 7 Ιουλίου- δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Ο πρωθυπουργός όταν θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών θα αποσαφηνίσει και την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, διευκρίνισε.
Φάνηκε εκ του αποτελέσματος -υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης- ότι τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής αντιπαράθεσης ήταν τέτοια που δεν πείσαμε τον κόσμο και δυστυχώς αναλώθηκε η αντιπαράθεση σε ζητήματα που άφηνε τον κόσμο αδιάφορο, άρα υπάρχει ένα θέμα διαχείρισης πολιτικών και επικοινωνίας τους. Δεν κατορθώσαμε επίσης να πείσουμε τι πραγματικά κάναμε για τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΕ.

Σοφία Ζαχαράκη -Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

Εμείς είπαμε λιγότεροι φόροι 30% οριζόντια, από το 28 στο 20% ο φόρος στις επιχειρήσεις, άρα λιγότεροι φόροι, επενδύσεις, ανάπτυξη και αποκατάσταση ενός συστήματος ασφάλειας για τους πολίτες και στοχεύουμε να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη, είπε σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη και στον Αλφόνσο Βιτάλη. Ένα καλό σημάδι του αποτελέσματος των ευρωεκλογών φάνηκε στην αγορά, στο χρηματιστήριο και φάνηκε ότι όλοι επιθυμούν μια σταθερή κυβέρνηση που θα έχει και συνοχή, σημείωσε.
Η κ. Ζαχαράκη αναλύοντας το αποτέλεσμα επισήμανε ότι η ΝΔ κατόρθωσε να συγκρατήσει ψήφους προς τις πιο ακραίες επιλογές αλλά και να διευρύνει ψήφους και προς το κέντρο.

Γιώργος Τσίπρας -Διευθυντής του οικονομικού γραφείο του πρωθυπουργού

Είναι δεδομένο ότι ο πόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, δήλωσε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Διαχειριστήκαμε ένα μνημόνιο, παρόλα αυτά δεν υπέστη κατάρρευση ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα εκφράστηκε μια δυσαρέσκεια που οι ευρωεκλογές δίνουν την ευκαιρία αυτό το μήνυμα να δοθεί, γιατί παραδοσιακά η ψήφος είναι πιο χαλαρή. Δεν έχουμε καμία σχέση με τις κυβερνήσεις που πέρασαν, είμαστε κάτι διαφορετικό και το μεγαλύτερο λάθος μας είναι ότι δεν μπορέσαμε έμπρακτα να πείσουμε τον κόσμο για το πόσο διαφορετικοί είμαστε και αυτό είναι δικό μας λάθος, τόνισε.
Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι παράλληλα με τον αγώνα για να βγούμε από τα μνημόνια προσπαθούσαμε να επιλύσουμε προβλήματα παθογενειών δεκαετιών, μπορούσαμε ωστόσο να κάνουμε βήματα παραπάνω σε αυτό τον τομέα. Δεν πιστεύω ότι το αποτέλεσμα απεικονίζει τον πραγματικό συσχετισμό δύναμης και αυτό θα φανεί στις εθνικές εκλογές, τόνισε. Η ΝΔ έχει μια ιδεοληψία γύρω από το νεοφιλελευθερισμό και οι πολίτες πιστεύω ότι θα το αντιληφθούν, σημείωσε.

Χριστόφορος Βερναρδάκης – Υπουργός Επικρατείας

Στις 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές κατά 95%, σύμφωνα με την δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.  Υποστήκαμε μεγάλη φθορά από το 2015 και μετά, είπε.  Πρόκειται για νίκη της ΝΔ αναμφισβήτητη, όπως αναμφισβήτητο είναι και η πολιτική συγκράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα μπορούσε να συρρικνωθεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Είναι η πρώτη στρατηγική νίκη που έχει επιτευχθεί, πρόσθεσε. Για την έκβαση της μάχης των εθνικών εκλογών, ο υπουργός εξήγησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα δώσει την μάχη για να είναι πρώτο κόμμα και για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Παραδέχθηκε πάντως ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί. Προφανώς εκλογές θα κερδίσεις και θα χάσεις, είπε. Ο υπουργός υποστήριξε ότι ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης, πράγματι, στάθηκε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για την κριτική που δέχεται ο ίδιος σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τα περί απομόνωσης του πρωθυπουργού είπε ότι η κριτική είναι δεκτή και πως όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο δέχεσαι κριτική. Ωστόσο οι ερμηνείες που γίνονται κινούνται σε επίπεδο σαπουνόπερας. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μην γνωρίζει και να υπάρχει κάποιος που τον απομονώνει; αναρωτήθηκε.

Βασίλης Κεγκέρογλου – Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ

Αν έρθει σε εμάς η τρίτη εντολή για να σχηματιστεί κυβέρνηση μετεκλογικά, θα απευθυνθούμε με βάση το πρόγραμμά μας σε βασικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας εξίσου και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ -όποιος είναι πρώτο κόμμα-  και θα τους πούμε, συμφωνείτε να προχωρήσουμε; από εκεί και μετά ξεκινά η πολιτική συζήτηση και όποιος απαντήσει θετικά και αποδεχθεί την προγραμματική μας συμφωνία, προχωράμε, είπε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.