Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 29.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 29.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Νίκος Παππάς – υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν πάρει θετική θέση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος από τη στιγμή που τέλειωσαν τα μνημόνια, διότι αν πηγαίναμε στην προληπτική γραμμή πίστωσης που ήταν η γραμμή της ΝΔ και του κεντρικού τραπεζίτη δεν θα υπήρχε αύξηση κατώτατου μισθού. Αν δηλαδή δεν είχαμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, δεν θα είχαμε αύξηση κατώτατου μισθού, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Η πιο μαύρη στιγμή όλης αυτής της διαδικασίας ήταν η απουσία της ΓΣΕΕ από το διάλογο για την αύξηση των μισθών, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών  ο υπουργός είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε, αλλά και την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Και πρόσθεσε ότι το κύμα θετικών μέτρων που έρχονται από εδώ και μπρος, όλα αυτά είναι η απόλυτη ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα.
Ερωτηθείς για την αντίδραση του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα που κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να πάει να ζήσει για μια εβδομάδα στη Βενεζουέλα και τότε θα αλλάξει γνώμη, πρόταση που εντυπωσίασε και ξένισε αρκετούς στην Ελλάδα, ο υπουργός είπε ότι το εντυπωσιακό είναι το πόσο μακριά κάποιοι είναι διατεθειμένοι να πάνε για να αντιπολιτευτούν αυτά που κάνουμε στην Ελλάδα. Και τόνισε ότι, “όταν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, αυτά που έχουν να μας πουν είναι τι λέτε για την Βενεζουέλα;” Σε κάθε περίπτωση η δική μας διπλωματική στάση θα είναι στάση που θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, δεν χρειάζονται ούτε τυχοδιωκτισμοί, ούτε εργαλειοποίηση μιας κόντρας η οποία εξελίσσεται στην άλλη άκρη της γης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα είναι πάντα με την πλευρά και στις διεθνείς εξελίξεις της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και αν συμπεριλαμβάνει το ΠΟΤΑΜΙ ο κ. Παππάς είπε ότι υπάρχει ανάγκη της κοινωνίας να συντονιστούν όλες οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Καμμένου περί πρότασης που δέχθηκε από τον κ. Τσίπρα να κάνουν μαζί κόμμα ή να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο υπουργός επεσήμανε ότι “δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω αυτά που λέει καθημερινά ο κ.Καμμένος, διότι από τη στιγμή που αποχώρησε και μετά αντιδρά και λίγο σπασμωδικά.” Και υπογράμμισε ότι η συνολική αποτίμηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ήταν θετική και μια συνεργασία που άντεξε για όσο άντεξε.
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι μια συμφωνία πολύ προωθητική, ξημερώνει μια νέα μέρα στα Βαλκάνια και η Ελλάδα είναι ακόμα πιο ισχυρή.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος – βουλευτής ΑΝΕΛ

Το να παρατείνω την απόφασή μου να μην είμαι βουλευτής για μερικές μέρες το έκανα, γιατί δεν ήταν ο στόχος μου να διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ και να είμαι εγώ η αιτία, δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Και νομίζω ότι το αργότερο σε 3 μέρες δεν θα είμαι βουλευτής, αλλά δεν θα ήθελα να είμαι η αιτία να διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ, επανέλαβε.
Ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ότι αν γίνει, θα είναι υποψήφιος με σταυρό προτίμησης.
Αναφερόμενος στον κ. Κοτζιά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είπε ότι ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός και είναι ευτύχημα που βρέθηκε σε αυτή τη θέση την κατάλληλη στιγμή και θεωρεί ότι είναι πολιτικός παγκοσμίου βεληνεκούς που μαζί με τον πρωθυπουργό έκαναν αυτή την ιστορική συμφωνία.

 

Σταύρος Αραχωβίτης – υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δεν είμαστε σε μέρες που ξεφούσκωναν τα λάστιχα των αγροτών, όλα τα ζητήματα λύνονται με διάλογο, απευθύνω πρόσκληση για άμεση συνάντηση με τους αγρότες η πόρτα μου είναι ανοιχτή, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Ο κ.Αραχωβίτης επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός ενώ σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών, εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξόφληση των αγροτικών προϊόντων να γίνεται σε 30 μέρες. Σχετικά με το αίτημα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου αλλά και του αγροτικού ρεύματος διευκρίνισε ότι όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι και ο διάλογος είναι συνεχής.
Αναφορικά με το αίτημα των αγροτών για τη μη μείωση του αφορολόγητου, είπε ότι θα υιοθετηθεί το μοντέλο που υιοθετήθηκε και με τις συντάξεις και τη μη περικοπή τους και όπως είπε χαρακτηριστικά ξηλώνονται ένα ένα τα μνημονιακά μέτρα.

 

Γιώργος Μαυρωτάς – αντιπρόεδρος, το ΠΟΤΑΜΙ

Είναι προφανές ότι κάποιοι ήθελαν να πληγεί το ΠΟΤΑΜΙ με βάση τη θέση που είχε πάρει στη συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιοι ήθελαν προφανώς να μην υπάρχει ΚΟ του κόμματος, αλλά να υπάρχουν σκόρπιοι βουλευτές, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Γιώργος Μαυρωτάς στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη.
Η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές που είναι και η απόφαση του Συνεδρίου ισχύει, διευκρίνισε ο κ. Μαυρωτάς.