Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 29.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 29.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Πάνος Ρήγας – Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Δεν είναι το ίδιο οι εθνικές εκλογές του Ιουλίου  με τις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, στις κάλπες των εθνικών εκλογών θα υπάρχουν εξαιρετικά δύσκολα διλήμματα όπως π.χ ποιο πρόγραμμα θα εγκρίνει ο λαός και ποιοι θα είναι στη διακυβέρνηση της χώρας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Αλφόνσο Βιτάλη.

Ο κ. Ρήγας διατύπωσε κριτική στις επισημάνσεις του κ. Στουρνάρα για το ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα άσκησε κριτική και στους βουλευτές της ΝΔ Γιάννη Βρούτση και Νότη Μηταράκη, οι οποίοι στην ίδια εκδήλωση (12ο ασφαλιστικό συνέδριο), όπως είπε, διατύπωσαν ανάλογες απόψεις με αυτές του κ. Στουρνάρα. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας, αυτές οι απόψεις δεν συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική κάλυψη.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας άσκησε κριτική στα όσα είπε ο κ. Βρούτσης για «ακύρωση» των 120 δόσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κοινωνία δεν είναι ζούγκλα και πρέπει να στηριχθούν άνθρωποι και επιχειρηματίες και να πάρουν ανάσες.

Αναφερόμενος δε στη στάση της ΝΔ που ψήφισε στη Βουλή την ρύθμιση των 120 δόσεων, έκανε λόγο για υποκριτική στάση, σημειώνοντας πως ψηφίζουν υποκριτικά στη Βουλή και μετά λένε άλλα.

Σε ότι αφορά το θέμα για ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει με την αντιπολίτευση, σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει συνέχεια και δεν κλείνει επειδή θα γίνουν εκλογές και πως είναι λάθος αντίληψη να λέμε ότι τα θεσμικά όργανα δεν λειτουργούν γιατί τα θεσμικά όργανα και οι ρόλοι δεν πρέπει να συγχέονται και να μπλοκάρεται η λειτουργία τους, λόγω επικείμενων εκλογικών διαδικασιών.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση σημείωσε πως «η μάχη θα δοθεί, δεν έχει χαθεί απολύτως τίποτα».

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χ. Ακάρ, επισήμανε ότι ιστορικά και διαχρονικά η Τουρκία έχει μια στάση που δεν συμβιβάζεται με την ευρωπαϊκή της πορεία και τις προσπάθειες για ειρήνη στη περιοχή.  Όπως είπε η ένταση που έχει αναπτύξει με τις πρακτικές και τον λόγο της η Τουρκία δεν δημιουργεί κλίμα για ανάπτυξη και συνεργασία των λαών.

Ωστόσο, ο κ. Ρήγας επισήμανε πως οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και με την στάση της κυβέρνησης γιατί παρά τα προβλήματα (οικονομικά) που αντιμετώπιζε η χώρα η Ελλάδα δούλεψε και δουλεύει για να μην οξύνονται και να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε πως η Τουρκία είναι χώρα σύμμαχος (στο ΝΑΤΟ) και γείτονας, ωστόσο υπογράμμισε «να μην διανοηθεί κανείς να επιβουλευθεί την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας».

Γιάννης Βρούτσης – Βουλευτής της ΝΔ 

Η ρύθμιση των 120 δόσεων όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά θα ενισχυθεί από τη ΝΔ. Πρόκειται για μια χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα, παρά την βαριά ήττα, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Είναι τόσο αναγκαία και επιβεβλημένη όσο ποτέ, σημείωσε. Σήμερα η ρύθμιση όπως πάει να εφαρμοστεί έχει τεράστια γραφειοκρατία, άρα πάμε να άρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, τα νομικά πρόσωπα τα οποία εξαιρούνται, ο επιχειρηματικός κόσμος να μπει και αυτός στην ρύθμιση, τα μικρά εισοδήματα να μην έχουν εισοδηματικά κριτήρια, άρα ανοίγουμε την ρύθμιση, διευκρίνισε.  Η ΝΔ ψήφισε, στηρίζει αυτή την ρύθμιση και κάλεσε τον κόσμο δια βήματος Βουλής να μπει στην ρύθμιση, τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό είπε ότι θα καταργήσουμε αμέσως το νόμο- έκτρωμα Κατρούγκαλου, θα τον κάνουμε πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό, πιο ελκυστικό. Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, αυτός θα είναι καθολικά υποχρεωτικός, δημόσιος, κοινωνικός και αναδιανεμητικός, πρόσθεσε. Αυτό που λέμε, είναι ότι το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα στον τρίτο πυλώνα που είναι 2% έχει περιθώρια να αναπτυχθεί, αν δώσουμε κίνητρα, όχι υποχρεωτικά, ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός και θα δημιουργήσει και θέσεις απασχόλησης, υπογράμμισε.

Μανώλης Γραφάκος – Υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ

Για οικονομική αποτυχία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους Ανδρέα Παπασταμίου και Στεφανία Χαρίτου.

Ο κ. Γραφάκος ερωτηθείς αν θα έχει αυτοδυναμία η ΝΔ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές επεσήμανε πως η ΝΔ θα παλέψει και θα προσπαθήσει για την αυτοδυναμία, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βελόπουλο και το κόμμα του, σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας.

Νίκος Δένδιας – Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

Αντισυνταγματικό τρικ χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει σε τέτοια συνταγματική ακροβασία είπε ο κ. Δένδιας, ενώ αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που φοβάται.
Η ΝΔ θα θέσει ξεκάθαρα το διακύβευμα της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, με σεβασμό όμως στην λαϊκή κρίση, εκτίμησε. Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή. Τέλος στο ερώτημα αν η ΝΔ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μετακινηθεί, πολιτικά, πιο δεξιά επισήμανε ότι το κόμμα του είναι σταθερά προσδεδεμένο στο μεσαίο χώρο, στο λογικό πολίτη και λογικό συνομιλητή. Ούτε κραυγές χρειαζόμαστε ούτε οξύτητα, η οξύτητα  βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άκρα και δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα, συμπλήρωσε.

Κώστας Σκανδαλίδης – Υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ στην Α΄Αθήνας

Τώρα είμαι πολύ πιο σίγουρος ότι θα πιάσει το ΚΙΝ.ΑΛ το διψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές και θα πάμε και πιο κοντά στο δεύτερο κόμμα, εκτίμησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ στην Α΄Αθήνας, Κώστας Σκανδαλίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή. Η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε απολύτως ότι εμείς σε κυβέρνηση που δεν θα έχει την προγραμματική μας σφραγίδα δεν μπαίνουμε, σε μια κυβέρνηση που θα είμαστε απλά ο φτωχός συγγενής δεν μπαίνουμε, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.  Μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητήσουμε, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία και έχουμε την τρίτη εντολή και πολύ ισχυρή θέση στο πολιτικό σύστημα για να μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις στην δική μας κατεύθυνση, διευκρίνισε.
Ο κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε ότι, ο πρωθυπουργός «παίζει»  ακόμη και την ύστατη ώρα με τους θεσμούς, τυπικά έχει τη νομιμότητα να κάνει αλλαγή της ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, δεν είναι έκνομο, αλλά αθέμιτο πολιτικά, επισήμανε ο πρώην υπουργός.

Γιώργος Κουμουτσάκος – Βουλευτής της ΝΔ

Ο κ. Μανιτάκης είπε ότι από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ούτε συνταγματικά έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις που είναι δεσμευτικές το επόμενο χρονικό διάστημα,  δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και νυν υποψήφιος στη Β΄Αθήνας στο Βόρειο τομέα, Γιώργος Κουμουτσάκος στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις, πρόσθεσε, ότι είμαστε απέναντι με αυτή την πρόταση που κατατέθηκε γιατί προβλέπει δαιδαλώδεις προϋποθέσεις και όρους και γραφειοκρατία και βάζει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.  Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ δεν πρέπει να υπάρχει καμία προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα πρέπει να ισχύουν μόνο για μεγάλες οφειλές και η ελάχιστη καταβολή να μειωθεί στα 20 ευρώ το μήνα και επίσης οι 120 δόσεις να αφορούν και επιχειρήσεις, σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις της κ. Ξαφά επεσήμανε ότι δεν θα σχολιάσει τα όσα λέει, γιατί η ίδια δεν είναι στέλεχος της ΝΔ.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τοποθετήθηκε λέγοντας ότι, δεν πρέπει με όρους ευαισθησίας και ρεαλισμού να αναζητήσουμε το καλύτερο σχήμα για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας που να μπορεί να διασφαλίσει τις συντάξεις για τα επόμενα πολλά χρόνια;