Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 30.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 30.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Νίκος Καραθανασόπουλος – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ

Το  δίλημμα για πρόοδο ή οπισθοδρόμηση που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επομένη των εκλογών, είναι ψευδεπίγραφο,  ζήσαμε την εναλλαγή των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, που δεν έφερε τίποτε στον λαό, αντίθετα νέα βάρη, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος,  μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Αλφόνσο Βιτάλη.  Η επόμενη μέρα είναι σημαντική για το πως ο λαός θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα υπάρξουν. Ο λαός μας πλήρωσε τα χρόνια της κρίσης και θα συνεχίσει να πληρώνει για την ανάπτυξη, που θα συγκεντρώνεται στα χέρια ολίγων. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση της πάλης και αυτό το διασφαλίζει το ΚΚΕ, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της επικεφαλής του Κ.Ι.Ε.Φ (Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας),  Τσιγδέμ Ασάφογλου , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική μειονότητα, υπάρχει μόνο θρησκευτική μειονότητα και όποιος ανοίγει τέτοιο θέμα ρίχνει νερό στο μύλο της αντίδρασης» και και κέντρων που δεν θέλουν την ομαλότητα. Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος αυτές οι δραστηριότητες σε Θράκη, Ροδόπη, Ξάνθη δεν είναι άσχετες με τις σκληρές προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει Διεθνής Συνθήκες , Διεθνείς Συμβάσεις κ.α

Αναφερόμενος στη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο, Κυπριακή ΑΟΖ, Αιγαίο, είπε ότι όλοι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για την Τουρκία, γιατί υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα, συγκεντρώνονται μεγάλες δυνάμεις πυρός στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργώντας κίνδυνο ανάφλεξης.

 

Κωστής Χατζηδάκης – αντιπρόεδρος ΝΔ

Ενώ ουσιαστικά έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση στην εκπνοή της θητείας της θέλει να διορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αυτό δεν έχει προηγούμενο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Ερωτηθείς αν θα προχωρούσαν σε μια συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, στο πλαίσιο μιας συναινετικής λύσης, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός δεν συζητά πια ούτε με το κόμμα του, έχει μια ομάδα στο Μαξίμου απομονωμένος και συμπεριφέρεται τελείως καθεστωτικά. Εμπιστευόμαστε ότι ο ΠτΔ θα πράξει με βάση τη νομική και την προσωπική του συνείδηση, δεν τίθεται το θέμα από εμάς, περιμένουμε από την κυβέρνηση βασικά να σεβαστεί τον εαυτό της, σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στις επερχόμενες εκλογές την Κυριακή ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι είναι αισιόδοξοι ότι θα καταγραφεί ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Θέλουμε να προβάλουμε τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες μας, τόνισε. Ακόμα και αν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, λόγω του ότι οι συνθήκες είναι ιστορικές, θα απευθυνθούμε σε όλες τις δυνάμεις εκείνες που έχουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή προσέγγιση και θα τους πούμε να κάνουμε μια ευρύτερη συμμαχία, προκειμένου να δώσουμε ένα μήνυμα ευχάριστης έκπληξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι άλλαξε σελίδα ο τόπος.

 

Νίκος Παρασκευόπουλος – πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον ορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Στο ερώτημα γιατί τώρα, απάντησε διότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος και γιατί το ζητά το Σύνταγμα. Αν βγούμε από το χρόνο μας, τότε μετά αυτό θα έχει χαρακτηριστικά πολιτικής παρέμβασης, σημείωσε.
Για το ρόλο του ΠτΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος σέβεται το λειτούργημά του και είναι ένας εξαιρετικός νομικός. Δεν πιστεύω ότι ο ΠτΔ μπορεί να παίξει πολιτικά παιχνίδια. Τέλος εξήγησε ότι αν η διαδικασία προχωρήσει με την σημερινή κυβέρνηση, η επόμενη δεν μπορεί να την ακυρώσει και ίσως για κάποιους αυτό να είναι το πρόβλημα.

 

Νίκος Ξυδάκης – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Η κοινοβουλευτική διαδικασία που ήδη έχει προχωρήσει εμπεριέχει διακομματική συναίνεση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στο δικαστικό σώμα και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση προσβάλλει τους ίδιους τους δικαστές στο σύνολό τους, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή Αναμενόμενα και Μη με τον Γιώργο Πίκουλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Ο ίδιος ερωτώμενος για τον ρεαλιστικό στόχο του κόμματος στις εκλογές που έρχονται τόνισε ότι είναι το επιδιωκόμενο είναι το κλείσιμο της «ψαλίδας» μέχρι ει δυνατόν μηδενισμού της.

 

Νίκη Κεραμέως – βουλευτής, ΝΔ

Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα ΤΕΙ, να ενισχύσουμε την τεχνολογική εκπαίδευση και στα επαγγελματικά Λύκεια και στα τεχνολογικά Ιδρύματα, δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ΤΕΙ στη χώρα, πρόσθεσε. Θέλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τον τεχνολογικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, να είναι απολύτως ισότιμα με τα πανεπιστήμια, θα υπάρχει τεχνολογική εκπαίδευση, κάτι που τώρα δεν υπάρχει, σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ. Ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση λοιπόν, αλλά διαχωρισμένη, εμείς θα επιδιώξουμε εντός των Ιδρυμάτων να ενισχύσουμε τον τεχνολογικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τόνισε η κ. Κεραμέως.