Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Έλλη Λαμπέτη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Έλλη Λαμπέτη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στην Έλλη Λαμπέτη

Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο της Έλλης Λαμπέτη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή στις 3 Σεπτεμβρίου 1983. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της μεγάλης ηθοποιού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/elli-lampeti-35-chronia-apo-ton-thanato-tis/ ένα σπάνιο ντοκουμέντο: την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη της, το 1978, στην εκπομπή «Παρασκήνιο».

Η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν αφιερωμένη στη γνωστή ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου Έλλη Λαμπέτη με αφορμή το έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο», σε σκηνοθεσία του Μάουρο Μπολονίνι, που παιζόταν με μεγάλη επιτυχία την περίοδο 1978-1979 στο θέατρο «Σούπερ Σταρ». Στη συνέντευξη, η Έλλη Λαμπέτη μιλάει αναλυτικά για το ρόλο της Φιλουμένα Μαρτουράνο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, όπου η ερμηνεία της υπήρξε ανεπανάληπτη. Η σπουδαία πρωταγωνίστρια δηλώνει ότι ο ρόλος αυτός αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για εκείνην. Εκμυστηρεύεται τις εσωτερικές διεργασίες που επιστρατεύει για να ανταποκριθεί στην ερμηνεία του ρόλου, φανερώνοντας ταυτόχρονα την υποκριτική της δεινότητα.

Στην εκπομπή προβάλλεται ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό από θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει η ίδια.

Ρεπορτάζ: Σούλα Αλεξανδροπούλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταύρακας

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1979.