Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη της Φλέρυς Νταντωνάκη (18 Ιουλίου...

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη της Φλέρυς Νταντωνάκη (18 Ιουλίου 1998)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στη Φλέρυ Νταντωνάκη (18 Ιουλίου 1998)

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της Φλέρυς Νταντωνάκη, που «έφυγε» από τη ζωή στις 18 Ιουλίου 1998, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/flery-ntantonaki-18-ioylioy-1998/ τη ραδιοφωνική εκπομπή «Η τραγουδίστρια της εβδομάδας». Η σπάνια συνέντευξη της Φλέρυς Νταντωνάκη μεταδόθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε επτά συνεχόμενες εκπομπές.

Είναι 19 Φεβρουαρίου 1986 και η παραγωγός Έφη Πουλοπούλου καλωσορίζει στο στούντιο τη Φλέρυ Νταντωνάκη, η οποία παραδέχεται ότι για εκείνη είναι πιο εύκολο να μιλάει απ’ ό,τι να τραγουδάει. Όπως εξηγεί: «Το τραγούδι προϋποθέτει να εισέλθεις μέσα στον εαυτό σου και να μπορέσεις να πεις κάτι και να το πεις σωστά, όχι μόνο σε συναίσθημα αλλά και στον ήχο της φωνής. Κι αυτό είναι συνήθως το δικό μου πρόβλημα. Καμιά φορά τα λέω ωραία σαν συναίσθημα, αλλά η φωνή μου δεν αποδίδει αυτό που θέλω να πω ή καμιά φορά η φωνή μου είναι τέλεια, αλλά δεν έχει το βάθος που θέλω να εκφράσω». Επίσης, μιλά για τον Μάνο Χατζιδάκι, τονίζοντας ότι κατάφερνε να την εμψυχώνει ακόμη και στις χειρότερες στιγμές της, ενώ αναφέρεται και στα προβλήματα που υπήρχαν τότε με τις δισκογραφικές εταιρείες.

Στη συνέχεια, η Φλέρυ Νταντωνάκη επιχειρεί μια αναδρομή στην καριέρα της, ξεκινώντας από τα παιδικά της χρόνια, τότε που έλεγε σε όλους πως όταν μεγαλώσει θα πάει στην Αμερική και θα γίνει ηθοποιός. Όπως αποκαλύπτει, παρόλο που ο πατέρας της ήταν κινηματογραφιστής, δεν ήθελε με τίποτα η κόρη του να ασχοληθεί με τα καλλιτεχνικά. Εκείνη, όμως, τελειώνοντας το σχολείο, άρχισε να κάνει αιτήσεις σε πολλά αμερικάνικα πανεπιστήμια, προκειμένου να πάρει υποτροφία. Μια τυχαία γνωριμία, της δίνει την ευκαιρία που ζητούσε και το 1957 τη βρίσκει φοιτήτρια σε Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Συνεχίζει, πάλι με υποτροφία, στο Πανεπιστήμιο Μπράνταϊς της Βοστόνης, όπου σπουδάζει Ιστορία Ιδεών, ενώ στη συνέχεια φοιτά σε σχολή θεάτρου της Νέας Υόρκης και παράλληλα εργάζεται σ’ ένα καφέ ως σερβιτόρα. Εκεί την ακούει τυχαία ένας δημοσιογράφος να τραγουδά και την επόμενη μέρα γράφει ένα άρθρο γι’ αυτήν στην εφημερίδα, που όπως παραδέχεται τη βοήθησε πολύ.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούμε τη Φλέρυ Νταντωνάκη στα τραγούδια «Σ’ αγαπώ», «Πέρα στο θολό ποτάμι», «Φεγγαροπαρμένη», «Summertime», αλλά στο «Μαντουμπάλα», που περιλαμβάνεται στον πρώτο της δίσκο «The Isles of Greece», που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1965.

Οι υπόλοιπες έξι εκπομπές, με τη συνέντευξη της Φλέρυς Νταντωνάκη στην Έφη Πουλοπούλου και την εκπομπή του Δεύτερου Προγράμματος «Η τραγουδίστρια της εβδομάδας» θα ψηφιοποιηθούν και θα αναρτηθούν το επόμενο διάστημα στην ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ.

Έτος παραγωγής: 1986