Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Γεωργίου Παπανδρέου (01.11.1968)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Γεωργίου Παπανδρέου (01.11.1968)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Γεώργιο Παπανδρέου

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Παπανδρέου, την 1η Νοεμβρίου 1968. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata την εκπομπή «Ριμέικ: Αφιέρωμα στον Γεώργιο Παπανδρέου».

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Ριμέικ», που καταγράφει την πολιτική διαδρομή του Γεωργίου Παπανδρέου, προβλήθηκε το 1998 για τα 30 χρόνια από το θάνατό του.

Μέσα από συνεντεύξεις ιστορικών, πολιτικών, συνεργατών του και ανθρώπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος, η Ρένα Θεολογίδου επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πολιτική του προσωπογραφία. Εξετάζονται πτυχές της δράσης του από την περίοδο της αντιμοναρχικής του εκστρατείας το 1922 ώς το θάνατό του το 1968.

Η εκπομπή αναφέρεται ιδιαίτερα στη στάση του από την Κατοχή μέχρι τα Δεκεμβριανά (1944) και την παραίτησή του από πρωθυπουργός (1945), στη σχέση του με την κομμουνιστική Αριστερά, στη συνεργασία του με τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου στις εκλογές του 1952, στην ίδρυση της Ένωσης Κέντρου το 1961, στην καταγγελία των εκλογών του 1961 ως εκλογών «βίας και νοθείας» και στην κήρυξη του «Ανένδοτου αγώνα». Παρακολουθεί επίσης, τις λαϊκές κινητοποιήσεις που κορυφώνονται με τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη (1963) μέχρι τη συντριπτική εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου τον Φεβρουάριο του 1964. Το τελευταίο μέρος, ασχολείται με τα γεγονότα που οδήγησαν στα Ιουλιανά του 1965 και στην πτώση της κυβέρνησής του, μέχρι και την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας.

Για τη μορφή, το έργο και τους σταθμούς της πολιτικής ζωής του Γεωργίου Παπανδρέου μιλούν ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρώην πρόεδρος της ΕΔΗΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο ιστορικός, καθηγητής του ΑΠΘ Παύλος Πετρίδης, ο τέως υπουργός και διατελέσας υφυπουργός Εθνικής Αμύνης στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου (1963-1965) Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της Βουλής και διατελέσας πρόεδρος της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου Απόστολος Κακλαμάνης, η εκδότρια Ελένη Βλάχου, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Ανδρέας Μοθωνιός, ο εγγονός του και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Α. Παπανδρέου, η εγγονή του και πρόεδρος του Πνευματικού Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου Σοφία Παπανδρέου-Κατσανέβα και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αγγέλα Κοκκόλα. Προβάλλονται πλάνα αρχείου με σκηνές από γεγονότα της νεότερης πολιτικής Ιστορίας, στιγμιότυπα από την ημέρα της κηδείας του, καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

Σκηνοθεσία: Μάχη Λιδωρικιώτη

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/georgios-papandreoy-1-noemvrioy-1968/