Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Κώστα Ταχτσή (25/8/1988)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Κώστα Ταχτσή (25/8/1988)

Αφιέρωμα  του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Κώστα Ταχτσή

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος στις 25 Αυγούστου 1988, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/30-chronia-apo-to-thanato-toy-kosta-tachtsi/ ηχητικό ντοκουμέντο από τη σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών με τίτλο «Η γιαγιά μου η Αθήνα», με τη φωνή του διακεκριμένου Έλληνα λογοτέχνη.

Σ’ αυτή τη ραδιοφωνική σειρά εκπομπών, που μεταδόθηκαν το 1987 από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, διαβάζει κείμενα από το βιβλίο του «Η γιαγιά μου η Αθήνα».

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της μεταπολεμικής γενιάς, ο Κώστας Ταχτσής έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα Ελληνικά Γράμματα το 1951, με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα». Το 1962 έγραψε το μυθιστόρημα «Το Τρίτο Στεφάνι» που καταγράφει τη ζωή της ελληνικής μικροαστικής κοινωνίας στο φάσμα του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Αν και γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε με την οικογένεια της γιαγιάς του στην Αθήνα, πόλη που αγάπησε και που αποτέλεσε λογοτεχνικό τόπο στο έργο του.

Το βιβλίο του «Η γιαγιά μου η Αθήνα», συλλογή αυτοβιογραφικών κειμένων που εκδόθηκε το 1979, περιλαμβάνει βιωματικές του αφηγήσεις, με φόντο την αθηναϊκή γειτονιά. Στην εκπομπή, ακούμε τον Κώστα Ταχτσή να διαβάζει ένα απόσπασμα, στο οποίο αφηγείται τα παιδικά του χρόνια στο Μεταξουργείο και στον Κολωνό στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, τα εφηβικά του χρόνια στον Λυκαβηττό, καθώς και να αυτοπροσδιορίζεται ως «γέννημα-θρέμμα» της πόλης της Αθήνας.

Η πρώτη εκπομπή της σειράς μεταδόθηκε στις 24 Μαΐου 1987.

Ραδιοσκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια: Γιώργος Χριστοδουλάκης