Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη (25 Ιουλίου...

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη (25 Ιουλίου 2011)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Μιχάλη Κακογιάννη (25 Ιουλίου 2011)

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη που «έφυγε» από τη ζωή στις 25 Ιουλίου 2011, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/michalis-kakogiannis-25-ioylioy-2011/ ένα επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου».

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναφέρεται στον Μιχάλη Κακογιάννη, εστιάζοντας στο 1955. Ο σκηνοθέτης μιλά για την Αθήνα εκείνης της εποχής, με σημείο αναφοράς την ταινία του «Στέλλα», η οποία προβλήθηκε το 1955. Ανασύρει από τη μνήμη του εικόνες της πόλης, με την οποία ομολογεί πως ήταν ερωτευμένος. Θυμάται τις συναντήσεις του με τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον γλύπτη Τάκη και τον Νάνο Βαλαωρίτη. Αναφέρεται επίσης, στην Αθήνα της «Στέλλας», της ταβέρνας, του μπουζουκιού, του Πειραιά, της Τρούμπας, η οποία ήταν φοβερά γραφική και κινηματογραφική, όπως τονίζει.

Παράλληλα, μιλά για τους ήρωες της ταινίας του, αναλύει τους χαρακτήρες τους και αποκαλύπτει άγνωστα παρασκήνια από τα γυρίσματα. «Όταν κάνεις ταινίες ζεις την πραγματικότητα της ταινίας και είσαι βυθισμένος μέσα σ’ αυτήν. Όταν τελειώνει και βγαίνεις να αναπνεύσεις, σε απασχολούν πάλι πράγματα σχετικά με την ταινία και ομολογώ ότι αυτό το θεωρώ μειονέκτημα. Διότι είναι σαν να χάνεις την επαφή σου και σε απασχολεί πιο πολύ αυτή η ζωή που πλάθεις από την πραγματική ζωή», παραδέχεται κλείνοντας ο Μιχάλης Κακογιάννης.

Επίσης, στην εκπομπή προβάλλονται σκηνές από την ταινία «Στέλλα» και σπάνιο αρχειακό υλικό από τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, οι διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κύπρου, ο θάνατος του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου, καθώς και οι αντιδράσεις των βουλευτών για τη δίωξη του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Έτος παραγωγής: 2003

Σενάριο-σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος