Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη (24 Ιουλίου...

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη (24 Ιουλίου 2013)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Νίκο Μαμαγκάκη (24 Ιουλίου 2013)

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη που «έφυγε» από τη ζωή στις 24 Ιουλίου 2013, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/nikos-mamagkakis-24-ioylioy-2013/ την εκπομπή «Δρόμοι – Νίκος Μαμαγκάκης».

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, παραγωγής 2009, ο Άρης Σκιαδόπουλος φιλοξενεί τον Νίκο Μαμαγκάκη, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της νεοελληνικής μουσικής.

Έχοντας διακριθεί στα περισσότερα είδη της μουσικής σύνθεσης -από τους πρώτους που έκαναν ηλεκτρονική μουσική το 1955, στο στούντιο Siemens στο Μόναχο- και μελοποιήσει σχεδόν όλους τους Έλληνες ποιητές, ο Νίκος Μαμαγκάκης μιλάει για την πολυμορφία και την αντίφαση που απαντάται στο έργο του, καθώς έγραψε συνθετικά έργα με πρωτοποριακές για την εποχή του ενορχηστρώσεις, παράλληλα με τη μουσική και τα τραγούδια του για ξένα και ελληνικά φιλμ που έγιναν κινηματογραφικές επιτυχίες. Κατόπιν, με αφορμή την αντίφαση αυτή, αναφέρεται στον Μάνο Χατζιδάκι, στην προσωπικότητά του, στο έργο του και στη σχέση που είχε μαζί του.

Καθώς παρουσιάζονται μέσα από την εκπομπή διάφορες δουλειές του, όπως η μελοποίηση της «Οδύσσειας» σε μετάφραση του Κρητικού ποιητή Γ. Ψυχουντάκη, κάνει λόγο για τη γοητεία που ασκούν τα κείμενα και οι ποιητές στην έμπνευση των έργων του. Με δεδομένο επίσης, ότι έχει ασχοληθεί με τη μελοποίηση της Κρητικής Γραμματείας, αναφέρεται ξεχωριστά στη μελοποίηση της «Ερωφίλης» του Γ. Χορτάτση και του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου, υποστηρίζοντας πως δεν είναι κρητικό ποίημα αλλά πανελλήνιο. Ακόμη, μιλάει για τους Έλληνες ερμηνευτές και μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται. Ειδική μνεία κάνει στο έργο του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, οι ενορχηστρώσεις του οποίου αποτέλεσαν την αφετηρία για τη δική του δουλειά πάνω στο ρεμπέτικο.

Επίσης, στην εκπομπή φανερώνεται η σχέση της δημοτικής μουσικής, κυρίως της κρητικής, με το έργο του Ν. Μαμαγκάκη. Ο ίδιος μιλάει για το μουσικό οικογενειακό του περιβάλλον και τις επιρροές που δέχτηκε, ιδίως από τον λυράρη και πρωτοξάδελφό του Ανδρέα Ροδινό, που υπήρξε κορυφαίος εκπρόσωπος της λαϊκής μουσικής της Κρήτης. Διαφαίνεται ακόμη η αγάπη του για τα λαϊκά μουσικά όργανα, τα οποία μεταχειρίστηκε σε πολλές συνθέσεις του και η ενασχόλησή του με την κατασκευή τους. Τέλος, ο σπουδαίος δημιουργός αναφέρεται στην απόφασή του να επανεκδώσει μόνος του το σύνολο της δουλειάς του σε cd, περιγράφοντας την υλοποίηση του εγχειρήματος και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Έρευνα-παρουσίαση: Άρης Σκιαδόπουλος

Δημοσιογραφική επιμέλεια-αρχισυνταξία: Ηρώ Τριγώνη

Μοντάζ-σκηνοθεσία: Νίκος Αλπαντάκης

Έτος παραγωγής: 2009

Ημερομηνία προβολής: 9/6/2009