Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Χρήστου Χαιρόπουλου (08.10.1992)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Χρήστου Χαιρόπουλου (08.10.1992)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Χρήστο Χαιρόπουλο

Φέτος συμπληρώνονται 26 χρόνια από το θάνατο του δημοσιογράφου, συνθέτη και συγγραφέα Χρήστου Χαιρόπουλου, στις 8 Οκτωβρίου 1992. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/christos-chairopoylos-8-oktovrioy-1992/την εκπομπή «Εκπομπές που αγάπησα-Χρήστος Χαιρόπουλος».

Στη σειρά «Εκπομπές που αγάπησα» ο Φρέντυ Γερμανός ανθολογεί τις καλύτερες εκπομπές του, μέσα από μια πορεία 25 χρόνων στη μικρή οθόνη. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που προβλήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1994, θυμάται το αφιέρωμα στον Χρήστο Χαιρόπουλο, μέσα από το «Πορτρέτο της Πέμπτης», στο οποίο γιόρτασαν μαζί τα 50 χρόνια του στο τραγούδι.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν ένα αποκριάτικο βράδυ του 1977 και στο πλατό βρέθηκαν πέντε, νέοι τότε, καλλιτέχνες για να τιμήσουν τον Χρήστο Χαιρόπουλο, αλλά και για να ερμηνεύσουν τραγούδια του, που αγαπήθηκαν πολύ. Η Ελπίδα, ο Πασχάλης, η Λήδα, η Μαρίνα και η Μαριάννα Τόλη μεταφέρουν το κλίμα της πιο τρυφερής και μελωδικής περιόδου της ελληνικής μουσικής, μέσα από τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια του, όπως «Γυναίκες γυναίκες», «Η ψαροπούλα», «Έλα γι’ απόψε, μόνο γι’ απόψε», «Δεν πειράζει» και «Της φαντασίας το καράβι». Παράλληλα, ο Χρήστος Χαιρόπουλος αποκαλύπτει την ιστορία του κάθε τραγουδιού ξεχωριστά, αλλά και άγνωστα περιστατικά από την πολύχρονη καριέρα του.

Το αφιέρωμα κλείνει με το συνθέτη στο πιάνο, να συνοδεύει την όμορφη τηλεοπτική παρέα στο τραγούδι του «Αγαπημένη μου χρόνια πολλά», το οποίο, όπως αποκαλύπτει, έγραψε μια παραμονή Πρωτοχρονιάς κατ’ εντολή της Δανάης Στρατηγοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται παλαιότερες εκτελέσεις των τραγουδιών του από την Πάολα Νικολέσκο, την Στέλλα Γκρέκα, την Κάκια Μένδρη και την Δανάη Στρατηγοπούλου.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης