Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Αρλέτα

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Αρλέτα

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στην Αρλέτα

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της Αρλέτας, στις 8 Αυγούστου 2017, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/arleta-8-aygoystoy-2017/  την εκπομπή «Πρόσωπα στο τραγούδι», παραγωγής 1996.

Η τραγουδοποιός με τη μελωδική φωνή συζητά με την Άννα Βλαβιανού για την ευχάριστη αλλά και δύσκολη διαδικασία της ολοκλήρωσης μιας δισκογραφικής δουλειάς, τονίζοντας: «Δεν γράφω τραγούδια για να αποδείξω ότι είμαι δημιουργός. Είμαι δημιουργός και ήμουνα από παιδί. Οπότε δεν έχω αυτό το πρόβλημα, που φαίνεται ότι το ‘χουν κάποιοι. Τη λέξη δημιουργός επίσης τη χρησιμοποιώ εξαιρετικά προσεκτικά. Είναι πάρα πολύ βαριά λέξη. Κάνω τραγούδια επειδή έχω κάποιο λόγο να κάνω. Και κάνω τραγούδια που δεν μου δίνουν οι άλλοι. Αν βρω αυτό που θέλω σε κάποιον άλλον, γιατί να μην το πω;»

Η Αρλέτα δηλώνει άνθρωπος της αναβολής, αναφέρεται στην περίεργη σχέση που έχει με το χρόνο, αλλά και στην ταμπέλα του «νέου κύματος» την οποία δεν αποδέχτηκε ποτέ. Εξηγεί ακόμη γιατί της ταιριάζει απόλυτα ο τίτλος του δίσκου της «Έμπορος ονείρων»:   «Είναι το μόνο πράγμα το οποίο μπορώ να εμπορευτώ και είναι ανύπαρκτο ως εμπόρευμα. Εάν είναι αληθινό, δεν πουλιέται, εάν είναι ψεύτικο δεν με ενδιαφέρει». Τέλος, αναφέρεται στη φιλία, την οποία θεωρεί πολύ σημαντική, στην τέχνη, που όπως τονίζει στην Ελλάδα είναι πεδίο μάχης, στη φθορά των καλλιτεχνών και πως μπορεί αυτή να αποφευχθεί και στην επαφή του καλλιτέχνη με το κοινό.

Ερμηνεύει επίσης τα τραγούδια της: «Ελασσόνα», «Και ξαναφίλα με», «Μα δεν ήσουν εσύ», «Νησί μέσα στην πόλη» και «Τσιφτετέλι ξυδάτο».

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Έτος παραγωγής: 1996