Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Ορχήστρα των Χρωμάτων

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Ορχήστρα των Χρωμάτων

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στην Ορχήστρα των Χρωμάτων

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, που ιδρύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1989 από τον Μάνο Χατζιδάκι. Δείτε στην ιστοσελίδα   http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ ένα αφιέρωμα της εκπομπής «Παρασκήνιο» στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, το οποίο προβλήθηκε το 1995.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, ο Γιώργος Κινδύνης, μουσικός και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι, περιγράφει το όραμά του για την Ορχήστρα και τους σκοπούς της συγκρότησής της. Αναφέρεται επίσης, στην πορεία της μετά το θάνατό του και την προσπάθεια να διασωθεί, κινούμενη στο πνεύμα που επιθυμούσε ο ιδρυτής της.

Ο Γιώργος Κουρουπός, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση μετά το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, αποκαλύπτει τους λόγους που τον προέτρεψαν να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, καθώς και τους στόχους που έχει θέσει, προκειμένου να την εδραιώσει.

Τέλος, ο Μίλτος Λογιάδης, διευθυντής της Ορχήστρας, μιλάει για τη γνωριμία του με τον συνθέτη και την επίδραση που είχε στη σταδιοδρομία του, ενώ παράλληλα διατυπώνει την άποψή του για τη συνέχιση της ύπαρξης της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από την τελευταία συναυλία που διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις τον Φεβρουάριο του 1993,  φωτογραφικό υλικό με τον συνθέτη σε ώρες δημιουργίας, καθώς και αποσπάσματα από τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Αλέξη Κωστάλα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πιστεύω ότι η Ορχήστρα των Χρωμάτων, στα τρία χρόνια λειτουργίας της, κατάφερε να επιβάλει ένα καινούργιο μουσικό κατεστημένο. Πρώτα απ’ όλα στόχος της ήταν να ελευθερώσει τον μουσικό από το μουσικό κείμενο για να μπορέσει να ερμηνεύσει και να κάνει μουσική».

Έρευνα-σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/orchistra-ton-chromaton-14-noemvrioy-1989/