Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
στη Διδώ Σωτηρίου
Πριν από 14 χρόνια, στις 23 Σεπτεμβρίου 2004, «έφυγε» από κοντά μας η βραβευμένη λογοτέχνης και αγωνίστρια Διδώ Σωτηρίου, αφήνοντας πίσω βαρυσήμαντο έργο, ανάμεσα στο οποίο τα μυθιστορήματα: «Ματωμένα Χώματα» (1962), «Εντολή» (1976), «Κατεδαφιζόμεθα» (1982). Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/dido-sotirioy-23-septemvrioy-2004/ την εκπομπή «Βάθος πεδίου-Διδώ Σωτηρίου».
Σειρά εκπομπών λόγου του Γιάννη Έξαρχου με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τον πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Στο επεισόδιο αυτό φιλοξενείται η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου, η οποία μιλάει για τη ζωή και το έργο της. Αφηγείται μνήμες από τα πρώιμα χρόνια στο Αϊδίνι και τη Σμύρνη, όπου ζούσε με την οικογένειά της και μεταφέρει την ατμόσφαιρα από την καθημερινή ζωή των Μικρασιατών Ελλήνων, τις ασχολίες τους, τις σχέσεις με τις άλλες εθνότητες αλλά και το δράμα της προσφυγιάς, όταν το 1922 καταφεύγει και η ίδια στην Αθήνα. Θυμάται την περίοδο των σπουδών της και τα ταξίδια της στο Παρίσι, όπου συναναστράφηκε τη γαλλική διανόηση. Δημοσιογράφος στο ξεκίνημά της, συντάκτρια της εφημερίδας «Νέος Κόσμος», αρχισυντάκτρια στο περιοδικό «Γυναίκα», μιλάει, επίσης, για την προσχώρησή της στο Αριστερό κίνημα, την Αντίσταση, και τη δουλειά της στον παράνομο Τύπο στη διάρκεια της Κατοχής, ως αρχισυντάκτρια του «Ριζοσπάστη». Αναφέρεται στους λόγους της εκδίωξής της από την ίδια εφημερίδα και στη διαγραφή της από το Κομμουνιστικό Κόμμα, εξηγώντας την προτίμησή της να αυτονομηθεί από τους κομματικούς μηχανισμούς.
Η Διδώ Σωτηρίου μιλάει ακόμη για τα αίτια που την ώθησαν να ξεκινήσει το γράψιμο και σχολιάζει τα βιβλία της «Ματωμένα Χώματα», «Οι Νεκροί περιμένουν» και «Εντολή». Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για τη θέση της γυναίκας στον Μεσοπόλεμο αλλά και για τη σχέση με τον σύντροφο της ζωής της, Πλάτωνα Σωτηρίου. Στην αρχή της εκπομπής περιλαμβάνεται σύντομο βιογραφικό της συγγραφέα.
Έτος παραγωγής: 1995
Σκηνοθεσία: Θάνος Χρυσοβέργης