Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιαννούλη Χαλεπά

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιαννούλη Χαλεπά

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Γιαννούλης Χαλεπάς – 80 χρόνια από το θάνατό του

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, «έφυγε» από τη ζωή, στις 15 Σεπτεμβρίου 1938, στα 87 του χρόνια. Γεννημένος στον Πάνορμο της Τήνου το 1851 υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους μαρμαρογλύπτες του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, ο οποίος πολύ γρήγορα κέρδισε την αναγνώριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/giannoylis-chalepas-80-chronia-apo-ton-thanato-toy/# την εκπομπή «Η εποχή των εικόνων», αφιερωμένη στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του Χαλεπά που είχε πραγματοποιηθεί στη Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης στου Γουδή το 2007.

Η εκπομπή παρουσιάζει το έργο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά μέσα από τη συζήτηση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου με τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και την καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.

Με επίκεντρο την έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη που πραγματοποιήθηκε το 2007, η συζήτηση εστιάζεται στον ταραχώδη βίο του καλλιτέχνη και στις τρεις φάσεις της δημιουργίας του: την πρώιμη περίοδο μέχρι το 1888 και τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο, από την οποία προέρχονται τρία μνημειακά έργα: η Φιλοστοργία (1835), ο Σάτυρος που παίζει με τον Έρωτα (1977) και η γνωστή Κοιμωμένη (1877), την περίοδο της Τήνου από το 1918 ώς το 1930 και τη φάση των τελευταίων χρόνων της ζωής του, από το 1930 ώς το 1938, όπου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Γίνεται αναφορά στο ύφος του έργου του και στα στοιχεία που του προσδίδουν την ιδιότητα του μεγάλου δημιουργού και τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωπαίους γλύπτες.

Ο Ιταλός ιστορικός Τέχνης Τζουλιάνο Σεραφίνι μιλά στην εκπομπή για την ευρωπαϊκή διάσταση του έργου του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, και διακρίνει την επίδραση που άσκησε η διαταραχή του ψυχικού του κόσμου, η μοναξιά και η σιωπή, στην ιδιαιτερότητα των δημιουργημάτων του. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η κάμερα ξεναγεί τον θεατή στους χώρους της έκθεσης.

Σκηνοθεσία: Αννίτα Κουτρούλη

Επιμέλεια-παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Παραγωγή: Τμήμα Νεανικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων

ΕΡΤ 2006-2007