Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
στον Κώστα Γιαννίδη
Με αφορμή τη συμπλήρωση 115 χρόνων από τη γέννηση του Κώστα Γιαννίδη (21 Αυγούστου 1903), το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/kostas-giannidis-21-aygoystoy-1903/ την εκπομπή «Οι παλιοί μας φίλοι – Κώστας Γιαννίδης».
Οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της καριέρας του Κώστα Γιαννίδη ξεδιπλώνονται στην εκπομπή, που παρουσιάζει ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Ο συνθέτης θυμάται τα παιδικά του χρόνια, την πρώτη οπερέτα που είδε κι αργότερα τις επιθεωρήσεις, που έγιναν αληθινό σεμινάριο για τον ίδιο και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του, αλλά και τις σπουδές του στη Γερμανία και τη φιλία του με τον Νίκο Σκαλκώτα, που, όπως παραδέχεται, τον βοήθησε πολύ. Μιλά επίσης, για το ταξίδι του στην Ελλάδα, το 1931 και τη γνωριμία του με τον Δημήτρη Γιαννουκάκη, εξηγεί πώς κατάφερε να κάνει διπλή καριέρα, ως Κώστας Γιαννίδης στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού και ως Γιάννης Κωνσταντινίδης -που ήταν και το πραγματικό του όνομα- στο χώρο της «σοβαρής», όπως την αποκαλεί, ελληνικής μουσικής. Τέλος, μιλά για τους νέους συνθέτες και παρομοιάζει την καριέρα του σαν έναν κήπο γεμάτο τριαντάφυλλα, με ισάριθμα αγκάθια.
Για τον Κώστα Γιαννίδη μιλούν ο μουσικολόγος Γιάννης Παπαϊωάννου και η Άννα Καλουτά, η οποία ερμηνεύει τα τραγούδια του «Σπιτάκι μου παλιό» και «Λες και ήταν χθες», σε στίχους Αλ. Σακελλάριου και Δ. Ευαγγελίδη (1939). Επίσης, η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει τα τραγούδια του «Σ’ αγαπώ», σε στίχους Πωλ Νορ, «Χθες το βράδυ», σε στίχους Δ. Γιαννουκάκη (1934) και «Έτσι είναι η ζωή», σε στίχους Δ. Ευαγγελίδη (1943) και η Σμαράγδα Σμυρναίου το τραγούδι του «Θα ξανάρθεις» σε στίχους Αλ. Σακελλάριου (1934). Ακόμη, η Ελένη Μουζάλα ερμηνεύει στο πιάνο μια σύνθεση από το έργο του με μουσική δωματίου «8 νησιώτικοι ελληνικοί χοροί» (1954).
Τέλος, ακούγονται αποσπάσματα από τραγούδια του, που έγραψαν ιστορία, ενώ παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από προσωπικές και επαγγελματικές του στιγμές και από τις βραβεύσεις του στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού της Βαρκελώνης και στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Ερμής Βελόπουλος
Έτος παραγωγής: 1983