Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
στον Μάνο Χατζιδάκι
Με αφορμή τα 93 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, στις 23 Οκτωβρίου 1925, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του συνθέτη το 1989 στην εκπομπή «Απαντήστε παρακαλώ».
Ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης συνομιλεί με τον Μάνο Χατζιδάκι στο σπίτι του, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία αποτυπώνονται με έκδηλο τρόπο, οι ιδέες και η στάση ζωής του συνθέτη.
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για την τρέχουσα καλλιτεχνική του δραστηριότητα και σχολιάζει τις τότε εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Στη συνέχεια, του δίνεται η ευκαιρία να αναφερθεί στις δικές του επιλογές κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας και στη μορφή επικοινωνίας που ο ίδιος επέλεξε, μέσω της Tέχνης, με το κοινό του. Σε σχέση με το ελληνικό τραγούδι, δηλώνει με σαφήνεια τη θέση του ως προς τα εμπορικά τραγούδια, τα οποία χαρακτηρίζει «βιομηχανικά κατασκευάσματα στα μέτρα των δυνατοτήτων του κόσμου» και τα διαχωρίζει από τα τραγούδια που «εκφράζουν και αποκαλύπτουν». Σχολιάζοντας σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της Τέχνης, όπως την Κατίνα Παξινού, τον Ελία Καζάν και τον Γιάννη Τσαρούχη τονίζει ότι συνδέθηκε μαζί τους σε προσωπικό επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στις μεταξύ τους διαφορές ως προς τη μουσική.
Στη συνέχεια, εκφράζει τη θέση του για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει και της συμμετοχής της χώρας στην Ενιαία Αγορά του 1992, και ερμηνεύει το γεγονός σε σχέση με τις συνέπειες ως προς την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα.
Τέλος, ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για την Ορχήστρα των Χρωμάτων, που πρόσφατα είχε ιδρυθεί, εξηγώντας το σκοπό της δημιουργίας της και τους λόγους για τους οποίους οραματίστηκε ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, προτάσσοντας τον εθισμό του κοινού στην καλή μουσική.
Σκηνοθεσία: Λένα Τσεκούρα
Έτος παραγωγής: 1989
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/manos-chatzidakis-23-oktovrioy-1925/