Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Μιχάλη Κατσαρό

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Μιχάλη Κατσαρό

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Μιχάλη Κατσαρό

Στις 21 Νοεμβρίου 1998 «έφυγε» από τη ζωή ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός, σημαντικός εκπρόσωπος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής λογοτεχνίας. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 1953, όταν εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Κατά Σαδδουκαίων». Η ποίησή του έχει μελοποιηθεί από τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο, Αργύρη Κουνάδη και Μίκη Θεοδωράκη. Για τα 20 χρόνια από το θάνατό του το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Μονόγραμμα-Μιχάλης Κατσαρός».

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, στα οποία σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό (1919 -1998). Ο Μιχάλης Κατσαρός άσκησε διάφορα επαγγέλματα, εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, και ασχολήθηκε με την ποίηση και τη συγγραφή φιλολογικών δοκιμίων. Καταπιάστηκε, επίσης, με τη μουσική και τη ζωγραφική. Στην εκπομπή ο ίδιος αυτοσυστήνεται, αναφερόμενος στο ποιητικό του έργο και στα κείμενά του. Απαγγέλλει αυτοβιογραφικούς στίχους από το «Αλφαβητάριον» (1978). Ο φακός τον συνοδεύει κατά την περιήγησή του στο κέντρο της Αθήνας, ενώ περιγράφει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Παράλληλα, διαβάζει ποιήματά του όπως, το «Κατά Σαδδουκαίων» (1953), και αναλύει τις σκέψεις του για την ποίηση και την τέχνη.

Κατά την παράθεση των βιογραφικών του στοιχείων, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι υπηρέτησε τη θητεία του στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού ενώ συμμετείχε στη Σχολή Θεάτρου του Δεσποτίδη μετά την Απελευθέρωση. Το 1949 εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Μεσολόγγι». Κάνει μνεία στην πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία, με τη δημοσίευση του ποιήματος «Μπαρμπερίνικο καράβι» (1946) στο περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα», καθώς και στο λογοκριμένο ποίημά του «Αντισταθείτε (Η Διαθήκη μου)», από την ποιητική συλλογή «Κατά Σαδδουκαίων». Ακούγονται αποσπάσματα μελοποιημένης ποίησης του Μ. Κατσαρού όπως, το «Τύμπανα παίζω» και το «Μάχομαι» από τη συλλογή «Οροπέδιο» (1956) σε σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ακούγεται επίσης η μουσική δουλειά του Μίκη Θεοδωράκη πάνω στο ποίημα «Αντισταθείτε».

Η εκπομπή γυρίστηκε το 1983 με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του έργου «Κατά Σαδδουκαίων» και την μελοποίησή του από τον Μίκη Θεοδωράκη. Μέρος των γυρισμάτων έγινε στο παλιό τυπογραφείο του Φίλιππου Βλάχου.

Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου 1983.

Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης

Παραγωγή: Γιώργος Σγουράκης, Copyright ΕΡΤ 1983

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση  http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/michalis-katsaros-21-noemvrioy-1998/