Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Αντώνη Σουρούνη (05.10.2016)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Αντώνη Σουρούνη (05.10.2016)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Αντώνη Σουρούνη

Δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του συγγραφέα Αντώνη Σουρούνη, που «έφυγε» από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2016. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/antonis-soyroynis-5-oktovrioy-2016/ την εκπομπή «Δρόμοι», παραγωγής 2002-2003, που ήταν αφιερωμένη στον βραβευμένο συγγραφέα Αντώνη Σουρούνη (1942-2016).

Με φόντο το αγαπημένο του εστιατόριο «Αλταμίρα» στο Κολωνάκι, ο Αντώνης Σουρούνης αυτοπαρουσιάζεται, αφηγούμενος τη ζωή του. Μιλάει για τα εφηβικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. To 1960, με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει συγγενείς του. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες και άσκησε ποικίλα επαγγέλματα: από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας. Το 1970 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Στα Γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1977 με το μυθιστόρημά του «Οι συμπαίχτες». Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του, «Ο χορός των ρόδων».

Ο φακός της εκπομπής, επισκέπτεται τα μέρη όπου σύχναζε ο συγγραφέας, με τον ίδιο να αναπολεί καταστάσεις και πρόσωπα που επέδρασαν καθοριστικά στη ζωή του. Επιστρέφει στην παλιά Επίδαυρο, στον τόπο όπου επέλεξε να ζήσει μόνος του και που αγαπoύσε ιδιαίτερα.

Η εκπομπή σκιαγραφεί, επίσης, τη σχέση του Αντώνη Σουρούνη με τους απλούς ανθρώπους του κέντρου της Αθήνας, καθώς ο ίδιος περιηγείται στην κεντρική Αγορά και στα γύρω εμπορικά καταστήματα. Μέσα από την αφήγησή του φανερώνονται πτυχές της προσωπικότητάς του και αποτυπώνονται οι απόψεις του για τη ζωή, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αγάπη των φίλων του. Αρκετοί απ’ αυτούς μιλούν στην εκπομπή, όπως ο Τάκης Θωμαΐδης, η Μαριλίτα Κοντράρου, η Σόνια Χριστοφάκη, ο Βασίλης Βερδελής, η Μαρίτσα  («Στοά Αθανάτων»), ο Παναγιώτης Κατσίχτης και η σχεδιάστρια Λουκία.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

Έρευνα-παρουσίαση: Άρης Σκιαδόπουλος

Παραγωγή: ΝΕΤ 2002-2003