Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – 20 Ιουλίου 1969: Ο άνθρωπος πατά...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – 20 Ιουλίου 1969: Ο άνθρωπος πατά στη Σελήνη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

20 Ιουλίου 1969: Ο άνθρωπος πατά στη Σελήνη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποστολή του Απόλλων 11 και την προσεδάφιση στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την ταινία Επικαίρων που κατέγραψε την τηλεοπτική μετάδοση του μεγάλου διαστημικού εγχειρήματος.

Στην ταινία καταγράφονται οι αντιδράσεις των Αθηναίων που, στις 16 Ιουλίου 1969, παρακολούθησαν σε απευθείας μετάδοση την εκτόξευση του πυραύλου Saturn 5 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες που είχαν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους και πλατείες. Το ίδιο συνέβη και λίγες μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου.

Ο κόσμος μαζεύτηκε και πάλι σε διάφορα σημεία που είχαν τοποθετηθεί τηλεοράσεις για να δει τα πλάνα προσελήνωσης της σεληνακάτου Eagle  και τα πρώτα βήματα στη Σελήνη από τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν. Όπως επίσης και την επιστροφή του Απόλλων 11 στη Γη, την υποδοχή από τον πρόεδρο Νίξον και τη περισυλλογή των αστροναυτών από τον Ειρηνικό Ωκεανό από ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου Χόρνετ.

Οι ταινίες των Επικαίρων γυρίστηκαν στο διάστημα 16 έως 24 Ιουλίου 1969.

Παραγωγή: ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών)

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/o-anthropos-pataei-sti-selini-20-ioylioy-1969/