Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 20 χρόνια από το θάνατο...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Χορν 16.01.2018

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Χορν

ΧΟΡΝ_BANNER

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του αξέχαστου ηθοποιού Δημήτρη Χορν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 16η Ιανουαρίου 1998, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει να ακούσετε στην ιστοσελίδα www.ert.gr και τη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/20-chronia-apo-ton-thanato-tou-dimitri-chorn/ το θεατρικό έργο «Το Αυγό» του Φελισιέν Μαρσό, με τον Δημήτρη Χορν στον κεντρικό ρόλο. Πρόκειται για μια σπάνια ηχογράφηση του ΕΙΡ του 1960, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο ΧΟΡΝ ΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

Το θεατρικό έργο «Το Αυγό» του Βέλγου συγγραφέα Φελισιέν Μαρσό γράφτηκε το 1956 και εντάσσεται στα έργα ξένου ρεπερτορίου που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΕΙΡ και στην εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης». Πρόκειται για σάτιρα, δράμα και αλληγορία μαζί που καυτηριάζει το θέμα τη διαμόρφωσης της «μοίρας» του ανθρώπου από το κοινωνικό σύστημα στο οποίο ζει, προβληματίζοντας για την ευθύνη του ατόμου.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον πρωταγωνιστή του Εμίλ Μαγκί, το ρόλο του οποίου ο Δημήτρης Χορν ερμηνεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, να αφηγείται ο ίδιος στο κοινό τη ζωή του και να βρίσκεται μπροστά στον κόσμο σαν μπροστά σ’ ένα αυγό. Διορθώνοντας στην πρώτη σκηνή ένα ραδιόφωνο, συλλογίζεται συνάμα πως, όπως στο ραδιόφωνο πρέπει να βρει κανείς κάποιο κόλπο για να το κάνει να λειτουργήσει, έτσι και για την επιτυχία στη ζωή χρειάζεται κι εκεί κάποιο κόλπο.

Τον ίδιο ρόλο, ο Χορν είχε ερμηνεύσει και στη θεατρική σκηνή πέντε χρόνια αργότερα, κατά τη χειμερινή περίοδο 1965-1966, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Η ραδιοσκηνοθεσία είναι του Κωστή Μιχαηλίδη, η μετάφραση-διασκευή της Ιουλίας Ιατρίδη και η μουσική επιμέλεια της Σοφίας Μιχαλίτση.

Ακούγονται ακόμη οι ηθοποιοί: Άννα Κυριακού (Ορτάνς Μπερτουλέ), Ανδρέας Φιλιππίδης (Ντιγκομιέ), Δημήτρης Καλλιβωκάς, Λίλη Παπαγιάννη, Τρύφων Καρατζάς, Γιάννης Βογιατζής, Σπύρος Ολύμπιος, Νίκος Βασταρδής κ.ά.

Το έργο μεταδόθηκε στις 13 Ιουλίου 1960 από το Εθνικό Πρόγραμμα.

Επίσης, στη διεύθυνση http://archive.ert.gr/68862/  παρουσιάζεται το επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο», παραγωγής 2005, που ήταν αφιερωμένο στον Δημήτρη Χορν. 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

XORN 5