Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας (12.10.1944)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 75 χρόνια

από την Απελευθέρωση της Αθήνας – 12 Οκτωβρίου 1944

12 Οκτωβρίου 1944. Οι Γερμανοί υποστέλλουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και τα στρατιωτικά οχήματα αποχωρούν από την Αθήνα, η οποία έχει κηρυχθεί «ανοχύρωτη πόλη». Ο λαός της Αθήνας συρρέει με κάθε μέσο απ’ όλες τις συνοικίες στο κέντρο της πόλης, σ’ ένα αυθόρμητο ξέσπασμα πανηγυρισμών.

Τιμώντας την επέτειο των 75 ετών από την Απελευθέρωση της Αθήνας, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/apeleytherosi-tis-athinas-75-chronia/το ντοκιμαντέρ «Μέρες απελευθέρωσης» της σειράς «Παρασκήνιο» του Λάκη Παπαστάθη, αφιερωμένο στα γεγονότα του Οκτωβρίου 1944.

Το πρώτο μέρος της εκπομπής αποτελεί μια αφήγηση των πολιτικών γεγονότων που ακολούθησαν αμέσως μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας με την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στις 12 Οκτωβρίου 1944, με χρήση πλούσιου αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού της εποχής. Προβάλλονται πλάνα από την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Αθήνα και την καταστροφή του Ισθμού της Κορίνθου, από τους πανηγυρισμούς των πολιτών στην Αθήνα και την Πάτρα και την άφιξη των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται η αποβίβαση του Γεωργίου Παπανδρέου και του Βρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι στον Πειραιά στις 18 Οκτωβρίου 1944, και η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη από τον Γεώργιο Παπανδρέου, ενώ διαβάζονται αποσπάσματα από το λόγο της Απελευθέρωσης που απηύθυνε ο ίδιος στην πλατεία Συντάγματος.

Επίσης, περιλαμβάνονται πλάνα από τις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα, όπως παρελάσεις, στρατιωτικές γιορτές και διαδηλώσεις του ΕΑΜ. Γίνεται ειδική αναφορά στη στάση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ κατά τις πρώτες αυτές ημέρες, προβάλλονται πλάνα από την Αθήνα και από επαρχιακές πόλεις, στιγμιότυπα χορού ευζώνων της Ανακτορικής Φρουράς μαζί με Βρετανούς στρατιώτες, αλλά και απόσπασμα από κινηματογραφική λήψη της διανομής συσσιτίου σε πληθυσμό ελληνικής επαρχιακής πόλης από τις βρετανικές δυνάμεις.

Σκηνοθεσία- έρευνα: Λάκης Παπαστάθης

Παραγωγή: 1993

Πρώτη προβολή: 12/10/1993

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή -η οποία αποτελείται από 2 μέρη- εδώ: https://archive.ert.gr/75606/