Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 94 χρόνια από τη γέννηση...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 94 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι (23.10.1925)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 94 χρόνια

από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι (23.10.1925)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 94 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, στις 23 Οκτωβρίου 1925, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ τη συνέντευξη που παραχώρησε τον Σεπτέμβριο του 1991 στον Αλέξη Κωστάλα, λίγες μέρες πριν από τη συναυλία του στο Ηρώδειο με την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1991, ο Αλέξης Κωστάλας συνάντησε τον Μάνο Χατζιδάκι στην αίθουσα συναυλιών του Παλλάς, όπου έκανε πρόβες με την Ορχήστρα των Χρωμάτων για τη συναυλία που θα έδινε λίγες μέρες μετά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Ο Μάνος Χατζιδάκις εξηγεί στον Αλέξη Κωστάλα γιατί έδωσε στο ορχηστρικό σύνολο την ονομασία «Ορχήστρα των Χρωμάτων», ενώ αναφέρεται και στις εμπειρίες που αποκόμισε ως διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, της Κρατικής Ορχήστρας, της Λυρικής Σκηνής και της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΑ.

Επίσης, μιλά για τη διαδικασία επιλογής των μουσικών και τους στόχους της ορχήστρας, αλλά και για το ρόλο που παίζει η μονιμότητα στα καλλιτεχνικά μας πράγματα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί ένας μουσικός να κουράζεται σε δύο και τρεις εργασίες και να αποδίδει. Είναι αδύνατον. Η εργασία αυτή δεν είναι μια τυπική υπαλληλική εργασία. Αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό στον τόπο μας. Πρέπει ο μουσικός να μετέχει σε μία ορχήστρα, το πολύ και σε μία δεύτερη. Έτσι μονάχα θα μελετήσει σπίτι του, θα έρθει με κέφι στη δοκιμή και θα μπορέσει να αποδώσει. Φυσικά, η μονοθεσία απαιτεί και μια διαφορετική αμοιβή».

Τέλος, αναφέρεται στο έργο που έγραψε, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και παρουσιάστηκε στη συγκεκριμένη συναυλία, όπως και έργα Προκόφιεφ, Μπετόβεν και Μπιζέ, καθώς και στα μελλοντικά του σχέδια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρεμβάλλονται πλάνα από τις πρόβες της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Η συναυλία, στην οποία συμμετείχε και η Χορωδία της ΕΡΤ σε διδασκαλία Αντώνη Κοντογεωργίου, μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΤ-1 στις 15 Σεπτεμβρίου 1991 και μαγνητοσκοπημένη την ίδια μέρα η συνέντευξη.

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/manos-chatzidakis-23-oktovrioy-1925-2/