Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τους πρόσφυγες στο Europeana.eu

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τους πρόσφυγες στο Europeana.eu

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
για τους πρόσφυγες στο Europeana.eu

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Europeana Subtitled», το Αρχείο της ΕΡΤ επιμελήθηκε μία θεματική συλλογή στην ευρωπαϊκή πύλη ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος της  Europeana.eu με θέμα τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση από και προς την Ελλάδα, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα.

Η ΕΡΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα Europeana Subtitled μαζί με άλλους έξι μεγάλους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Istituto Luce, Deutsche Welle, RTVE, RTV SLO, Translated Srl).

Η ψηφιακή συλλογή για τη μετανάστευση και την προσφυγιά αποτελείται από τέσσερις θεματικές υποενότητες.

Αρχικά, επιχειρείται μια σύντομη εξιστόρηση του προσφυγικού ζητήματος, όπως προέκυψε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, μέσα από εκπομπές του Αρχείου της ΕΡΤ: «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα – Η πρωτεύουσα των προσφύγων», παραγωγής 1982, «Ο Μισεμός, τραγούδια και χοροί της ξενιτιάς» παραγωγής 1991, «Προσφυγική Ελλάδα», παραγωγής 2002, «Παρασκήνιο-Κερατσίνι, παλιοί και νέοι πρόσφυγες», παραγωγής 2003, «Ιστορικοί Περίπατοι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία πριν και μετά το 1922», παραγωγής 2018, «Κλεινόν ΆστυΠροσφυγικοί Συνοικισμοί», παραγωγής 2021.

Η επόμενη θεματική ενότητα αφορά στη μετανάστευση και εγκατάσταση των Ελλήνων στο εξωτερικό με αποσπάσματα από τα κινηματογραφικά Επίκαιρα, «Οδησσός, μια ξεχασμένη ελληνική πατρίδα», παραγωγής 1997, «Παρασκήνιο-Έλληνες στο Βερολίνο», παραγωγής 1998, «Καινούργιοι Έλληνες», παραγωγής 2002, «ΦιλοξενούμενοιΛίβανος» και «Φιλοξενούμενοι-Νιγηρία», παραγωγής 2011, «Ιστορικοί Περίπατοι – Η Δική τους Μακρινή Αμερική», παραγωγής 2018.

Η τρίτη θεματική ενότητα περιστρέφεται γύρω από ζητήματα μετανάστευσης, όπως την εσωτερική μετανάστευση, την ανταλλαγή πληθυσμών και την προσφυγιά στην κατεχόμενη Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μέσα από επεισόδια των εκπομπών «Παρασκήνιο-Στην Αθήνα με το όνειρο», «Παρασκήνιο-Η Λευκωσία εντός των τειχών», παραγωγής 2001, «Παρασκήνιο-Πρόσφυγες ταξίδι χωρίς τέλος», παραγωγής 2002.

Τέλος, αναφορά γίνεται στην προσφυγική κρίση του 2015 μέσα από αποσπάσματα των κεντρικών δελτίων Ειδήσεων της ΕΡΤ του 2015 και 2016. Καλύπτονται οι επισκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου, των διεθνούς φήμης ηθοποιών Σούζαν Σάραντον και Βανέσα Ρέντγκρεϊβ σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο και τον Πειραιά, καθώς και ρεπορτάζ για την ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση.

Δείτε την ψηφιακή συλλογή εδώ: https://www.europeana.eu/en/set/6723

#ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία

#ΠαγκόσμιαΗμέραΠροσφύγων#Refugees #Europeana

#ΜικρασιατικήΚαταστροφή #100χρόνιαμικρασιατικήκαταστροφή

#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video