Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – Η ΑΕΚ «βασίλισσα της Ευρώπης» στο...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – Η ΑΕΚ «βασίλισσα της Ευρώπης» στο μπάσκετ (4 Απριλίου 1968)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Η ΑΕΚ «βασίλισσα της Ευρώπης» στο μπάσκετ – 4 Απριλίου 1968

Φέτος συμπληρώνονται 52 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ από την ομάδα της ΑΕΚ απέναντι στη Σλάβια Πράγας στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν 4 Απριλίου 1968 και η χώρα βρισκόταν σχεδόν έναν χρόνο υπό το καθεστώς της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ο αγώνας έληξε με σκορ 89-82. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ την ταινία Επικαίρων με ρεπορτάζ από τον ιστορικό τελικό του 1968 και απόσπασμα της ραδιοφωνικής αναμετάδοσης σε περιγραφή Βασίλη Γεωργίου.

Τελικός Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Μπάσκετ μεταξύ ΑΕΚ και Σλάβια Πράγας

(Παναθηναϊκό Στάδιο, 4 Απριλίου 1968)

Το βράδυ της 4ης Απριλίου του 1968 για πρώτη φορά ελληνική ομάδα κατακτούσε ευρωπαϊκό τίτλο, γράφοντας χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Η ΑΕΚ κατάφερε να νικήσει τη Σλάβια Πράγας της Τσεχοσλοβακίας με 89-82, στην Αθήνα, στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου είχαν προσέλθει πάνω από 80.000 θεατές, αριθμός ρεκόρ για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα, για να παρακολουθήσουν τον τελικό αγώνα μπάσκετ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

Για την AEK αγωνίστηκαν στον τελικό οι: Γιώργος Aμερικάνος (αρχηγός της ομάδας), Γιώργος Tρόντζος, Χρήστος Zούπας, Στέλιος Bασιλειάδης, Αίαντας Λαρεντζάκης, Αντώνης Xρηστέας, Απόστολος Tσάβας, Πέτρος Πετράκης, Παναγιώτης Οικονόμου. Η σύνθεση της ομάδας της Σλάβια Πράγας αποτελούνταν από τους: Zίντεκ, Pουζίτσκα, Mπάροχ, Tομάσεκ, Άμερ. Στην ταινία Επικαίρων παρακολουθούμε πλάνα από το πλήθος κόσμου στις κερκίδες του ανοιχτού Παναθηναϊκού Σταδίου, όπως και από την κερκίδα των επισήμων, στιγμιότυπα από τον αγώνα, αλλά και τον αρχηγό της ελληνικής ομάδας Γιώργο Αμερικάνο να σηκώνει το τρόπαιο της νίκης και να κάνει το γύρο του θριάμβου, ενώ οι θεατές χειροκροτούν.

Παραγωγή: Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως, Γενική Διεύθυνση Τύπου, Διεύθυνση Ραδιοφωνίας, Τηλεοράσεως, Οπτικών και Ακουστικών Μέσων.

Η κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου της Ελλάδας συνδέθηκε με την ιστορική αναμετάδοση του αγώνα από τον ραδιοφωνικό σχολιαστή Βασίλη Γεωργίου – ο πρώτος σχολιαστής που μετέδωσε έναν χρόνο μετά (1969), απευθείας αγώνα μπάσκετ για την ελληνική τηλεόραση. Την άνοιξη του 1968 δεν υπήρχαν ακόμη ζωντανές μεταδόσεις στην ελληνική τηλεόραση.

Ο αγώνας μπάσκετ ΑΕΚ-Σλάβια μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 4 Απριλίου 1968. Η συγκλονιστική ραδιοφωνική περιγραφή του αγώνα από τον Β. Γεωργίου είχε, επίσης, κυκλοφορήσει σε δίσκο βινυλίου.

Στο ηχητικό απόσπασμα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ακούμε το τελευταίο δραματικό λεπτό της μετάδοσης του μεγάλου τελικού. Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε προηγηθεί 47-38. Πριν από τη λήξη του αγώνα, χιλιάδες κεράκια άναψαν στο Καλλιμάρμαρο. Τελικό σκορ 89-82. Η ελληνική ομάδα κάνει το γύρο του θριάμβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο μετά την απονομή του τροπαίου από τον Ραϊμούντο Σαπόρτα. Ο Βασίλης Γεωργίου συγκινημένος παραληρεί και κλείνει τη μετάδοση με το τρίπτυχο: «ΑΕΚ-ΕΛΛΑΣ-ΕΥΡΩΠΗ», ενώ ο τελικός έχει ολοκληρωθεί.  Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν δεν είχαν προηγούμενο.

Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/i-aek-vasilissa-tis-evropis-sto-basket-4-apriliou-1968-2/