Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – Η ανατίναξη της ΕΣΠΟ (20.09.1942)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – Η ανατίναξη της ΕΣΠΟ (20.09.1942)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Η ανατίναξη της ΕΣΠΟ – 20 Σεπτεμβρίου 1942

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) ανατινάζουν το κτήριο της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, σε μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις κατά των Γερμανών κατακτητών και των Ελλήνων συνεργατών τους.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο μνήμης της επιχείρησης, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Εκπομπές που αγάπησα – Η ανατίναξη της ΕΣΠΟ».

H πολύνεκρη ανατίναξη του κτηρίου της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, αποτέλεσε κορυφαία αντιστασιακή πράξη, την οποία έφεραν σε πέρας τα μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ. Η εκπομπή παρουσιάζει συνεντεύξεις μελών της ΠΕΑΝ, τα οποία περιγράφουν τις συνθήκες υπό τις οποίες οργανώθηκε η επιχείρηση, τα στάδια εκτέλεσης και τους ρόλους που ανέλαβαν. Ο τεχνικός τηλεπικοινωνιών Αντώνης Μυτιληναίος, ο οποίος έβαλε τη βόμβα στην ΕΣΠΟ και ο Τάκης Μιχαηλίδης, φοιτητής Χημείας και μέλος της ομάδας, καθώς και οι Νίκος Μούρτος και Σπύρος  Στανωτάς, αφηγούνται τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης επιχείρησης, θυμούνται τους συναγωνιστές τους και τις θυσίες που χρειάστηκαν για την ελευθερία.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από αρχειακό οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από τον Πόλεμο του ’40 και την Αθήνα του ’42. Επίσης, διαβάζονται αποσπάσματα από τα τελευταία γράμματα της Ιουλίας Μπίμπα, της μοναδικής γυναίκας που έλαβε μέρος στο εγχείρημα, η οποία συνελήφθη, βασανίστηκε και τελικά εκτελέστηκε στη Γερμανία, καθώς και αποσπάσματα από το ημερολόγιο και το αποχαιρετιστήριο σημείωμα του αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας και ηγετικού στελέχους της ΠΕΑΝ, Κώστα Περρίκου, ο οποίος επίσης συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις δυνάμεις Κατοχής στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/ekpompes-poy-agapisa-i-anatinaxi-tis-espo/