Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – Μεγάλη Παρασκευή με τον Ματθαίο Μουντέ...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – Μεγάλη Παρασκευή με τον Ματθαίο Μουντέ (Δεύτερο Πρόγραμμα, 1981)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Μεγάλη Παρασκευή με τον Ματθαίο Μουντέ – Δεύτερο Πρόγραμμα, 1981

Μια σπάνια ραδιοφωνική εκπομπή του 1981 για τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/

Πρόκειται για την εκπομπή «ΣΤΑΣΙΜΑ ΣΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ», η οποία μεταδόθηκε σε συνέχειες από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το 1981, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Στην εκπομπή επιχειρείται μια αφηγηματική παρουσίαση του Θείου Δράματος, σε κείμενα του θεολόγου και λογοτέχνη Ματθαίου Μουντέ, ενώ παράλληλα ακούγονται οι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στην εκπομπή της Μεγάλης Παρασκευής «Έραναν τον Τάφο», γίνεται λόγος για το περιεχόμενο και το συμβολισμό της πιο κατανυκτικής ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, που συνδέεται με την Αποκαθήλωση και την Ταφή του Κυρίου και το μοιρολόι των γυναικών για το θάνατο του Χριστού.

Ο Ματθαίος Μουντές αναφέρεται στο συναίσθημα της θλίψης για τα Πάθη του Θεανθρώπου και στο λαϊκό θρησκευτικό βίωμα. Παρουσιάζει, επίσης, πώς αποδίδεται ο Επιτάφιος Θρήνος τόσο στην εκκλησιαστική ποίηση όσο και στη νεοελληνική λογοτεχνία, μέσα από το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Η μάνα του Χριστού», που περιγράφει  αριστουργηματικά την οδύνη της Παναγίας, της διαχρονικής Μάνας-σύμβολο.

Τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, όπως το τροπάριο «Η ζωή εν τάφω», ψάλλει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο.

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 24 Απριλίου 1981.

Κείμενα: Ματθαίος Μουντές

Ηχογράφηση: Γιάννης Συγλέτος

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/megali-paraskeyi-me-ton-matthaio-moynte/