Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – «Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους» (1980)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – «Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους» (1980)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

«Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους» (1980)

 

Με αφορμή την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και σας προτείνει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ένα σημαντικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο, παραγωγής 1980. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό με το τηλεοπτικό συνεργείοτης ΕΡΤ στους Αγίους Τόπους μέσα από το ντοκιμντέρ «Οι Άγιοι Τόποι σήμερα».

Ο φακός της εκπομπής καταγράφει τα προσκυνήματα στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, παρακολουθώντας τη ζωή του Θεανθρώπου από τη Γέννηση μέχρι την Ταφή και την Ανάσταση. Η περιήγηση ξεκινά με πλάνα της πόλης της Ιερουσαλήμ και ακολούθως της Ναζαρέτ– με πλάνα του Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ.

Επόμενος σταθμός του οδοιπορικού η πόλη της Βηθλεέμ και ο Ιορδάνης ποταμός. Ο Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γερμανός, Υπέρτιμος και έΈξαρχος Γ΄ Παλαιστίνης και π. Αραβίας, στην Καπερναούμ μιλά για το μοναστήρι και τη συναγωγή που υπήρχε στην περιοχή, ενώ βλέπουμε πλάνα της λίμνης Γεννησαρέτ (Τιβεριάδα/ Θάλασσα της Γαλιλαίας). Το οδοιπορικό  συνεχίζεται στην Κανά, με την επίσκεψη στον ορθόδοξο ναό που πιστεύεται ότι έχει χτιστεί στο σημείο όπου βρισκόταν η οικία στην οποία έγινε το πρώτο θαύμα του Χριστού, μεταβάλλοντας το νερό σε κρασί. Περιήγηση στο Φρέαρ του Ιακώβ στην περιοχή της Σαμάρειας, στο Ναό του Προφήτου Ελισσαίου στην Ιεριχώ, όπου βρίσκεται και η συκομορέα του Ζακχαίου, και ακολούθως στην Ιερά Μονή Μάρθας και Μαρίας (αδελφών του Λαζάρου) στη Βηθανία και στον Τάφο του Λαζάρου.

Η περιήγηση συνεχίζεται στα προσκυνήματα της Κοιλάδας Ιωσαφάτ. Πλάνα από το Πραιτώριο, όπου και η φυλακή του Χριστού, στην Ιερουσαλήμ. Ακολουθούν η σύγχρονη διαδρομή της «Οδού του Μαρτυρίου» και ο Ναός της Αναστάσεως, όπου βλέπουμε πλάνα από το εσωτερικό του ναού, ενώ παράλληλα ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Δανιήλ, σκευοφύλαξ παρουσιάζει αναλυτικά τα κειμήλια που σώζονται στο ιερό σκευοφυλάκιο. Τελευταίος σταθμός του οδοιπορικού στους Αγίους Τόπους, ο Τάφος της Παναγίας. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ακόμη τις σπάνιες μαρτυρίες του Μητροπολίτη Καισαρείας κ. Βασιλείου, Υπέρτιμου και Έξαρχου Α΄ Παλαιστίνης, και της Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Βενέδικτου.

Κείμενα, αφήγηση: Παναγιώτης Μυλωνάς

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζιάκας

Έτος παραγωγής: 1980

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 5 Απριλίου 1980, Μ. Σάββατο

Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/odoiporiko-stoys-agioys-topoys-1980/