Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – Οι επεισοδιακές επισκέψεις της Φρειδερίκης στο...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – Οι επεισοδιακές επισκέψεις της Φρειδερίκης στο Λονδίνο το 1963

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
Οι επεισοδιακές επισκέψεις της Φρειδερίκης στο Λονδίνο το 1963

Φέτος συμπληρώνονται 56 χρόνια από τα γεγονότα που πυροδότησαν οι επισκέψεις μελών της βασιλικής οικογένειας στο Λονδίνο, στις 20 Απριλίου και 9 Ιουλίου του 1963, σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης για την Ελλάδα, αλλά και διεθνούς κατακραυγής της χώρας αναφορικά με το ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το δέκατο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «20 Χρόνια Επίκαιρα (1947-1967) – 20 Επίκαιρα Χρόνια».

Στις 9 Ιουλίου 1963 το βασιλικό ζεύγος, Παύλος και Φρειδερίκη, συνοδευόμενοι από τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πιπινέλη, πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε επισκεφθεί ανεπίσημα τη βρετανική πρωτεύουσα, παρά τις έντονες επιφυλάξεις πολιτικών παραγόντων σε Αθήνα και Λονδίνο, λόγω των αυξανόμενων διαδηλώσεων υπέρ της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα και τη διαμόρφωση μιας δυσμενούς εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, εξαιτίας αυτών των αποκαλύψεων. Η Μπέτυ Αμπατιέλου, σύζυγος του Αντώνη Αμπατιέλου, πολιτικού κρατούμενου επί 16 έτη, συμμετείχε στις διαδηλώσεις αυτές και επιχείρησε να συναντήσει τη βασίλισσα Φρειδερίκη, προκειμένου να ζητήσει τη μεσολάβησή της για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα.

Στο δέκατο επεισόδιο της σειράς «20 Χρόνια Επίκαιρα (1947 – 1967) – 20 Επίκαιρα Χρόνια», παραγωγής 1990, η Ρένα Θεολογίδου συνομιλεί με την Μπέτυ Αμπατιέλου και τον Αντώνη Αμπατιέλο σχετικά με το βασιλικό ταξίδι, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα  Επικαίρων με τις δραστηριότητες των Ελλήνων βασιλέων στο Λονδίνο. Η εκπομπή αναφέρεται στο πολιτικό παρασκήνιο σε Ελλάδα και εξωτερικό και στις έντονες εκδηλώσεις  αποδοκιμασίας της βασιλικής οικογένειας στο Λονδίνο.

Η Μπέτυ Αμπατιέλου μιλά για τις διαδηλώσεις αυτές, το κίνημα αλληλεγγύης υπέρ των πολιτικών κρατουμένων, το οποίο δραστηριοποιούταν στην Αγγλία και περιγράφει τη συνάντησή της με τη βασίλισσα Φρειδερίκη, σχολιάζοντας και το φημολογούμενο περιστατικό της χειροδικίας εναντίον της.

Παράλληλα με την αφήγηση, παρουσιάζονται σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου και πρωτοσέλιδα της περιόδου, καθώς και εκτενή αποσπάσματα αρχειακού υλικού από Επίκαιρα της εποχής.

Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αχιλλέας Βογιατζής

Έτος παραγωγής: 1990

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/oi-epeisodiakes-episkepseis-tis-freiderikis-sto-londino-1963/