Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων (26...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων (26 Ιουνίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στη Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων

Στις 26 Ιουνίου 1987 τέθηκε σε ισχύ η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 1997 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 26η Ιουνίου, Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/diethnis-imera-kata-ton-vasanistirion-26-ioynioy/ ένα επεισόδιο από τη σειρά εκπομπών έρευνας «Το κουτί της Πανδώρας», που αναφέρεται στα βασανιστήρια.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, σε δεκάδες μέρη του κόσμου, βασανίζονται σωματικά, ψυχολογικά ή εξευτελίζονται. Κάποια ειδικά εγχειρίδια δημιουργούν τους βασανιστές του μέλλοντος, ενώ 230 εταιρείες κατασκευάζουν τα μηχανήματα βασανισμών. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εκπομπή, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Βαξεβάνης, προκαλούν σοκ. Είναι όμως η πραγματικότητα, όπως τονίζει, την οποία πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα, ώστε να μην της επιτρέψουμε να γίνει και το μέλλον.

Μιλούν άνθρωποι που βασανίστηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, ανάμεσά τους ο Κούρδος συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζεμίλ Τουράν, ο Μεμέτ Γιαμάν, ο Φερχάτ Ερτούκ, ο Γιουσούρ Κενάρ, ο Καντίρ Καγιά, αλλά και ο Θανάσης Μαυροβουνιώτης, ο οποίος περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη την περίοδο της χούντας στην Ελλάδα.

Σημαντικές πληροφορίες δίνουν επίσης, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Κωστής Παπαϊωάννου, η διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων Μαρία Πίνιου-Καλλή, η μεσαιωνολόγος Νικολέττα Γιαντσή-Μελετιάδη, ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, ο καθηγητής Νομικής Νέστωρ Κουράκης, η πρόεδρος του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Βασιλείου, η καθηγήτρια Ψυχολογίας Μίκα Φατούρου, στην οποία δέχτηκαν να μιλήσουν χρόνια μετά το έγκλημά τους οι βασανιστές του ΕΑΤ-ΕΣΑ, ο ψυχολόγος Δημήτρης Πανταζής και η Νίνα Αγγελοπούλου, πρώην συντονίστρια Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Χιώτης.

Έτος παραγωγής: 2004.