Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών (18 Δεκεμβρίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών (18 Δεκεμβρίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών (18 Δεκεμβρίου)

Η 18η Δεκεμβρίου, δηλαδή η ημέρα κατά την οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους» (18/12/1990), ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Μεταναστών. Για την Hμέρα αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα  http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Η ζωή μας σε ριπλέι – Μετανάστευση».

Η Ρένα Θεολογίδου παρουσιάζει την ιστορία των μεταναστεύσεων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό κατά την περίοδο 1950-1960. Ο πολιτικός Κωνσταντίνος Καλλίας μιλάει για τους λόγους απομάκρυνσης από τα πάτρια εδάφη, τους σκοπούς της και τις συνθήκες που συνάντησαν οι μετανάστες στις χώρες υποδοχής. Ο Μάρκος Σπύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων της Δυτικής Ευρώπης, περιγράφει τα μεταναστευτικά κύματα στην Ελλάδα ανά περίοδο, εξηγεί τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους και περιγράφει τον καινούργιο τρόπο ζωής των μεταναστών στις διάφορες χώρες.

Επίσης, γίνεται αναφορά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των μεταναστών, στα επαγγέλματα και στις ιδιότητές τους, στη δυνατότητα εξέλιξής τους σε όλους τους τομείς, στις δυσκολίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα με επίκεντρο την πραγματικότητα που βίωσαν οι Έλληνες μετανάστες σε ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία και Αυστραλία.

Σχολιάζεται η ανάγκη άσκησης μιας αποτελεσματικής, μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα υποδοχής, η υιοθέτηση μιας διαπολιτισμικής αγωγής και εκπαίδευσης, που θα εξασφαλίσει μια ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη.

Η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου περιγράφει με συγκίνηση τις συνθήκες που ώθησαν τους γονείς της στη μετανάστευση και τις αναμνήσεις της από την προσωρινή εγκατάσταση της οικογένειάς της στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται αποσπάσματα από ελληνικά επίκαιρα με θέμα κυρίως τις επισκέψεις ομογενών στην Ελλάδα, αλλά και την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στους ομογενείς της Νέας Υόρκης, καθώς και αποσπάσματα από  ελληνικές ταινίες με θέμα τη μετανάστευση, όπως «Ο ξενιτεμένος» του Νέστορα Μάτσα, «Το πλοίο της χαράς» του Ορέστη Λάσκου, «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» του Ερρίκου Θαλασσινού και «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

Σκηνοθεσία: Χρήστος Ακρίδας, Δάφνη Τζαφέρη

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/epeisodio-tis-seiras-i-zoi-mas-se-riplei-tis-renas-theologidoy-me-thema-ti-metanasteysi/