Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεθνούς φήμης γλύπτρια Χρύσα (23.12.2013)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεθνούς φήμης γλύπτρια Χρύσα (23.12.2013)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεθνούς φήμης γλύπτρια Χρύσα (Chryssa) – 23 Δεκεμβρίου 2013

Η διεθνούς φήμης γλύπτρια Χρύσα Βαρδέα, γνωστή με το καλλιτεχνικό προσωνύμιο Χρύσα (ή Chryssa), «έφυγε» από τη ζωή στις 23 Δεκεμβρίου 2013. Πρωτοπόρος, με σπουδές στο Παρίσι και στις ΗΠΑ, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, η Χρύσα διέγραψε μια μακρά πορεία μέσα στη σύγχρονη Τέχνη.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της σημαντικής καλλιτέχνιδος, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Τέχνη και Πολιτισμός», παραγωγής 1990, που περιλαμβάνει τη συνέντευξη της γλύπτριας με αφορμή την έκθεση «Chryssa 1960-1990» στην Αθήνα.

Χρύσα μια Ελληνίδα πρωτοπόρος

Το αφιέρωμα στη σπουδαία γλύπτρια περιλαμβάνει μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της στη Σύγχρονη Αμερικανική Τέχνη, με αναφορές σε έργα-σταθμούς.  Ξεκινώντας από την πρώιμη περίοδο του έργου της, γίνεται αναφορά στα γλυπτά από γύψο, τα «Κυκλαδικά βιβλία», στην εξέλιξη του καλλιτεχνικού της έργου με την εισαγωγή των γραμμάτων, της διαφήμισης και τους πειραματισμούς της, με υλικά όπως το νέον και το πλεξιγκλάς – χαρακτηριστικό το αφιερωμένο στη Marilyn γλυπτό από κίτρινο νέον σε πλεξιγκλάς (1967), καθώς και τη δημιουργία μιας νέας σειράς μεγάλων έργων από ενισχυμένο αλουμίνιο, με την ονομασία «Αστικά τοπία».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται ακόμα στη μνημειακή σύνθεση «Οι Πύλες της Times Square» (1964) και την καθιέρωση της γλύπτριας μέσα στη δεκαετία του ’60 στο διεθνές στερέωμα της Τέχνης. Η ίδια η γλύπτρια μιλά για τη  σημασία των γραμμάτων στο έργο της και τις πηγές έμπνευσης του σύγχρονου καλλιτέχνη από τις σύγχρονες επιγραφές, για τη χρήση  των βιομηχανικών υλικών στο έργο της, καθώς και για την πρωτοπορία στην Αμερική του 1990.

Ακόμη, αναφέρεται στην έκθεση που λαμβάνει χώρα την περίοδο αυτή (1990) στην Αθήνα, ενώ η συνέντευξη κλείνει με αναφορά στην επικείμενη δωρεά του έργου της «Κλυταιμνήστρα» στο Μέγαρο Μουσικής.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νανά Βουλοδήμου

Υπεύθυνος εκπομπής: Σπύρος Κατσίμης

Παραγωγός: Σταύρος Στρατηγάκος

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Κοντογιώργου

Παραγωγή: 1990

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/chrysa-chryssa-23-dekemvrioy-2013/