Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Γαλάτεια Σαράντη (28.12.2009)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Γαλάτεια Σαράντη (28.12.2009)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στη Γαλάτεια Σαράντη (28 Δεκεμβρίου 2009)

Στις 28 Δεκεμβρίου 2009 άφησε την τελευταία της πνοή η μεγάλη συγγραφέας και πρώτη Ελληνίδα ακαδημαϊκός, Γαλάτεια Σαράντη. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, αλλά και παιδικά βιβλία, ενώ τα έργα της μεταφράστηκαν στο εξωτερικό. Yπήρξε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας της Eθνικής Eταιρείας Eλλήνων Λογοτεχνών, μέλος του Eθνικού Συμβουλίου Eλληνίδων, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Eλληνίδων. Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό της, το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Μονόγραμμα – Γαλάτεια Σαράντη».

Το «Μονόγραμμα» είναι σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στη συγκεκριμένη εκπομπή αυτοβιογραφείται η συγγραφέας και πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη.

Η συγγραφέας Γαλάτεια Σαράντη αρχίζει την αφήγησή της, περιγράφοντας τα συναισθήματά της, όταν το 1997 αναγορεύτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έγινε η πρώτη Ελληνίδα ακαδημαϊκός. Κάνει αναφορά στις προκλήσεις της ιδιότητας αυτής και σχολιάζει τη λογοτεχνική παραγωγή της νεότερης γενιάς. Το λογοτεχνικό της έργο είναι κυρίως πεζογραφικό, αλλά ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνική μετάφραση.

Η ίδια κάνει αναδρομή στη ζωή της, μιλώντας για το οικογενειακό της περιβάλλον και για τα παιδικά της χρόνια στην Πάτρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Πατρών. Αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου όμως δεν αποφοίτησε, καθώς από νεαρή ηλικία αποφάσισε να αφοσιωθεί στη συγγραφή.

Μιλάει στην εκπομπή για το πώς πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο της λογοτεχνίας, για τη γνωριμία της με τον Γρηγόρη Ξενόπουλο, ο οποίος την ενθάρρυνε στο γράψιμό της και για την πρώτη της δημοσίευση του διηγήματος «Το Κάστρο» στο περιοδικό «Νέα Εστία». Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο της Ομάδας των 12 (για την «Επιστροφή») και το Βραβείο Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 1979 (για τις «Ρωγμές»), τιμητικές διακρίσεις στις οποίες αναφέρεται κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Επίσης, κάνει λόγο για την οικογένειά της. Είχε παντρευτεί τον δικηγόρο Σταύρο Πατσούρη και απέκτησε μαζί του δύο παιδιά. Κατά τη διάρκεια της αφήγησής της σχολιάζει τη σημασία που έχει στη ζωή της η συγγραφή και επαναλαμβάνει ότι «όταν δεν γράφει δεν είναι ευτυχής».

Την εκπομπή προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αντωνιάδης

Σενάριο: Ηρώ Σγουράκη

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

Παραγωγός: Νίκος Σγουράκης

Copyright ΕΡΤ 2007

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/galateia-saranti-28-dekemvrioy-2009/