Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου (31 Μαρτίου 1988)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου (31 Μαρτίου 1988)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στη Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου (31 Μαρτίου 1988)

Πριν από 32 χρόνια (31 Μαρτίου 1988) «έφυγε» από τη ζωή η δημοσιογράφος, τραγουδίστρια και ηθοποιός Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, σε ηλικία μόλις 47 ετών. Ευγενής και βαθιά καλλιεργημένη παρουσία, υπήρξε συνεργάτιδα της ΕΡΤ, από τις δημοσιογράφους που πήραν μέρος στις πρώτες ζωντανές εκπομπές του Δεύτερου Προγράμματος. Στην τηλεόραση έκανε τις «Νυχτερινές μικρές μουσικές» (1979), ενώ η τελευταία της εκπομπή ήταν η «Πρόβα». Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ την εκπομπή «Τελευταία πρόβα». Πρόκειται για μια εκπομπή-αφιέρωμα στη μνήμη της δημοσιογράφου και τραγουδίστριας Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου, η οποία περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη σειρά μουσικών εκπομπών «Πρόβα» (1987-1988) με παρουσιάστρια την ίδια, από την οποία πέρασαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, συνθέτες και ερμηνευτές που άφησαν το στίγμα τους στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού.

Η εκπομπή «Πρόβα» αποτέλεσε την τελευταία τηλεοπτική δουλειά της Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου. Αγαπημένα της τραγούδια ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Λένα Πλάτωνος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Χάρις Αλεξίου, Βίκυ Μοσχολιού, Αντώνης Καλογιάννης και Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο, ενώ η ίδια συνοδεύει ερμηνευτικά τους τραγουδιστές. Τα κείμενα που ακούγονται προέρχονται από την τελευταία της ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Σήμερα 8» που μεταδιδόταν κάθε Δευτέρα από το Δεύτερο Πρόγραμμα.

Η ίδια αυτοσυστήνεται, μιλώντας για τη ζωή της, την καταγωγή της, τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία και το τραγούδι. Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Λάρισα, πόλη που αγάπησε πολύ. Ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια του νέου κύματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά λίγο αργότερα εγκατέλειψε το τραγούδι αλλά όχι την αγάπη της για τη μουσική. Μιλάει για την ενασχόλησή της με το τραγούδι και την παρουσία της στις μπουάτ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αντιμετωπίζοντάς το, όπως λέει η ίδια, «ως βήμα ιδεών» και ως «τον κατάλληλο χώρο για εκείνη την εποχή για να δώσει κανείς ένα δημόσιο ανοιχτό παρών στις ιδέες του». Αργότερα, την απορρόφησε η δημοσιογραφία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε έντυπα και εφημερίδες, ξεχωρίζοντας για την πέννα και το ήθος της, ενώ έδωσε θαυμάσια δείγματα δουλειάς στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Η ίδια περιγράφει βιώματα και αναμνήσεις που τη διαμόρφωσαν ιδεολογικά και καθόρισαν τη στάση ζωής της. Μιλάει ακόμη για την αγάπη της για τη φύση, για την Τέχνη και τη μουσική αλλά και τους φίλους της.

Στην εκπομπή ακούγονται, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια «Το Κοπερτί» (Λ. Πλάτωνος – Μ. Κριεζή), «Συ μου χάραξες πορεία» (Α. Καλδάρας), «Φάτα Μοργκάνα» (Μ. Κωχ – Ν. Καββαδίας), «Ξύπνησε η πόλη» (Γ. Σπανός – Λ. Παπαδόπουλος), «Νυν και αεί» (Στ. Ξαρχάκος – Ν. Γκάτσος), «Το κορίτσι με το κορδελάκι» (Γ. Μαρκόπουλος – Ν. Περγιάλης), «Σωτηρία της Ψυχής» (Στ. Κραουνάκης – Λ. Νικολακοπούλου), «Ερωτικό» (Θ. Μικρούτσικος – Α. Αλκαίος).

Η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου τραγουδά το «Θάλασσα Πλατιά» (Μ. Χατζιδάκις – Ν. Γκάτσος) και το «Απόκληρος» (Β. Τσιτσάνης). Διαβάζει επίσης, το ποίημα του Γ. Σεφέρη «Κράτησα τη ζωή μου».

Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/lilanta-lykiardopoyloy-31-martioy-1988/