Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Μαρία Δημητριάδη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Μαρία Δημητριάδη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στη Μαρία Δημητριάδη

Στις 7 Ιανουαρίου 2009 «έφυγε» από τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη, ερμηνεύτρια που με την ξεχωριστή της φωνή σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι και ιδιαίτερα εκείνο που συνδέθηκε με τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Βαθιά πολιτικοποιημένη καλλιτέχνις, ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι το 1968 και στη σαραντάχρονη πορεία της τραγούδησε όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Μικρά πορτραίτα-Μαρία Δημητριάδη», παραγωγής 1982.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Μικρά πορτραίτα» σκιαγραφείται το πορτρέτο της Μαρίας Δημητριάδη. Η ερμηνεύτρια περιγράφει με ανάγλυφο τρόπο το περιβάλλον της εποχής της και παραθέτει στοιχεία της ζωής της και της καριέρας της, έχοντας ως τότε διανύσει δεκατέσσερα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ερμηνεύει κομμάτια από τη συνεργασία της με καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες όπως, τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Μαρκόπουλο και Θάνο Μικρούτσικο.

Ακούγονται, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια: «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Το τρένο φεύγει στις οχτώ» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Δελτίο καιρού» σε μουσική Γιάννη  Μαρκόπουλου και στίχους Μήτσου Κασόλα, «Άννα μην κλαις» σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και ποίηση Μπέρτολντ Μπρέχτ (Bertolt Brecht). Παρακολουθούμε, επίσης, την Μαρία Δημητριάδη να απαγγέλλει το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ανάμεσα στα κόκκαλα εδώ».

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1982.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/maria-dimitriadi-7-ianoyarioy-2009/