Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Μαρία Μπέικου (24 Μαρτίου 2011)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Μαρία Μπέικου (24 Μαρτίου 2011)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στη Μαρία Μπέικου (24 Μαρτίου 2011)

Φέτος συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, μαχήτριας του ΔΣΕ και εκφωνήτριας του ελληνόφωνου σταθμού της Μόσχας «Εδώ Μόσχα» Μαρίας Μπέικου, η οποία «έφυγε» από τη ζωή στις 24 Μαρτίου 2011. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ την εκπομπή «Δρόμοι – Μαρία Μπέικου».

Η Μαρία Μπέικου έζησε πολύ σημαντικές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου και βρέθηκε κοντά σε μεγάλες φυσιογνωμίες του αγώνα. Για όλα αυτά μιλά στον Άρη Σκιαδόπουλο και στην εκπομπή «Δρόμοι».

Η αφήγησή της αρχίζει από τα παιδικά της χρόνια στην Ιστιαία. Το 1940, που ξέσπασε ο πόλεμος, τη βρήκε μαθήτρια στην Ε΄ τάξη Γυμνασίου. Οργανώνεται στην πρώτη αντιστασιακή οργάνωση «Εθνική Αλληλεγγύη», ενώ στη συνέχεια φτάνει στην Αθήνα, βρίσκει τον σύνδεσμό της στην ΕΠΟΝ, που ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος, και γίνεται υπεύθυνη των φοιτητριών της Ιατρικής Σχολής. Ένα πρόβλημα υγείας την αναγκάζει να επιστρέψει στην Ιστιαία. «Όμως εγώ δεν μπορούσα να ηρεμήσω. Ο εχθρός παρέμενε εχθρός και ήθελα να τον πολεμήσω με το όπλο στο χέρι», τονίζει.  Έτσι, έπειτα από πολλές ταλαιπωρίες, πηγαίνει στο Καρπενήσι και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέσα από τη μάχιμη διμοιρία των ΕΠΟΝιτισσών της 13ης Μεραρχίας. Η Μαρία Μπέικου αναφέρεται στις μάχες που έδωσαν εκεί μέχρι την απελευθέρωση το 1944, αλλά και στο γάμο της με τον Γεωργούλα Μπέικο, υπεύθυνο διαφώτισης της μεραρχίας και καθοδηγητή τους, τον Νοέμβριο του 1945.  Όπως εξηγεί, η κοινή τους ζωή κράτησε μέχρι τον Απρίλιο του 1946, που συνέλαβαν το σύζυγό της.

Στη συνέχεια, η Μαρία Μπέικου εισχωρεί στον Δημοκρατικό Στρατό, ενώ μετά την ήττα του πηγαίνει στη Σοβιετική Ένωση κι εργάζεται ως εκφωνήτρια του ελληνόφωνου σταθμού της Μόσχας, ενώ παράλληλα σπουδάζει στη Σχολή Κινηματογραφίας και μαζί με τον συμφοιτητή και φίλο της Αντρέι Ταρκόφσκι γυρίζουν την πρώτη τους ταινία για την πτυχιακή τους εργασία.

Στη Μόσχα, ύστερα από 16 χρόνια χωρισμού, ξανασυναντά και το σύζυγό της, Γεωργούλα Μπέικο, ο οποίος πηγαίνει εκεί ως διαπιστευμένος ανταποκριτής της εφημερίδας «Αυγή». Το 1975, μετά το θάνατο του συζύγου της, η Μαρία Μπέικου επιστρέφει στην πατρίδα και συμβάλει ουσιαστικά στις πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα και Σοβιετική Ένωση.

Δημοσιογραφική επιμέλεια-αρχισυνταξία: Ηρώ Τριγώνη

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Νίκος Αλπαντάκης

Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/maria-mpeikoy-24-martioy-2011/