Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη μνήμη της Βάσως Κατράκη (27.12.1988)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη μνήμη της Βάσως Κατράκη (27.12.1988)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στη Βάσω Κατράκη

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο της σπουδαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη, της οποίας το έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την πρωτότυπη τεχνική και καλλιτεχνική δεξιότητα, υπηρετώντας με συνέπεια θεμελιώδη θέματα και ιδεώδη της ανθρώπινης ζωής. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Μονόγραμμα-Βάσω Κατράκη», παραγωγής 2006.

Πρόκειται για ένα επεισόδιο από τη σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη «Μονόγραμμα», παραγωγής 1983, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Βάσω Κατράκη.

Γεννημένη στο Αιτωλικό του Μεσολογγίου όπου έζησε μέχρι το 1936 που φτάνει στην Αθήνα, η Βάσω Κατράκη δέχτηκε τις επιρροές της επαρχίας ενώ τα βιώματά της στο περιβάλλον της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού διαμόρφωσαν τη συνείδησή της. Η παρουσίαση των βιογραφικών της στοιχείων, αλλά κυρίως, η αναφορά στη θεματολογία και τις μορφές του έργου της, καθώς και στην εκφραστική δύναμη των υλικών της χαρακτικής τέχνης -ξύλο, πέτρα- καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του αφιερώματος. Ξεκινώντας από την ξυλογραφία, το 1955 στράφηκε στη χάραξη στον λίθο. Το ίδιο έτος πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση.

Η Βάσω Κατράκη εξηγεί τις επιρροές που δέχτηκε από τους καθηγητές της στη Σχολή Καλών Τεχνών, τον Κ. Παρθένη και τον Γ. Κεφαλληνό. Περιγράφει πώς την επηρέασαν οι πολιτικές εξελίξεις και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη χώρα μας με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1946-1949 αλλά και την περίοδο της Δικτατορίας 1967-1974 και πώς μπόρεσε να τα εκφράσει μέσα από τις συνθέσεις της σε διαφορετικά στάδια, τα οποία η ίδια διαχωρίζει. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο χαρακτήρα της τέχνης της, με την οποία υπηρέτησε τους ιδεολογικούς στόχους και τα κοινωνικά αιτήματα της εποχής της, μέσα από την έκφραση του λαϊκού κοινωνικού ρεαλισμού και του επικού κύκλου της εθνικής αντίστασης, την αναβίωση του αρχαιοελληνικού παρελθόντος, τα έργα αντιφασιστικού περιεχομένου, αλλά και την αναπαράσταση του φυσικού τοπίου ή την έκφραση θεμάτων θρήνων και μνήμης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε σχέδια και χαρακτικές συνθέσεις της καλλιτέχνιδος. Την εκπομπή προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση  http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/vaso-katraki-27-dekemvrioy-1988/