Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Αμαλία Φλέμινγκ (26 Φεβρουαρίου 1986)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Αμαλία Φλέμινγκ (26 Φεβρουαρίου 1986)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στην Αμαλία Φλέμινγκ (26 Φεβρουαρίου 1986)

Στις 26 Φεβρουαρίου 1986, «έφυγε» από τη ζωή η Αμαλία Φλέμινγκ. Γιατρός, σύζυγος του Νομπελίστα μικροβιολόγου -εφευρέτη της πενικιλίνης- Αλεξάντερ Φλέμινγκ, πολιτικός και αγωνίστρια  με έντονη αντιδικτατορική δράση.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της σημαντικής προσωπικότητας των επιστημών αλλά και της πολιτικής, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ ένα ρεπορτάζ από την ενημερωτική εκπομπή επικαιρότητας του ΕΙΡΤ «Ρεπόρτερς» του 1975, που περιλαμβάνει τη συνέντευξη της Αμαλίας Φλέμινγκ.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιμπερόπουλος συναντά την Αμαλία Φλέμινγκ στο μικρό διαμέρισμα, όπου διέμενε κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, και στο οποίο συνελήφθη στις 14 Νοεμβρίου 1971.

Η Αμαλία Φλέμινγκ μιλά για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας πορείας ειρήνης στην Κύπρο, με σκοπό να βοηθήσουν τις Ελληνοκύπριες να επιστρέψουν στις εστίες τους, εφαρμόζοντας το σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η πορεία ειρήνης προς την Αμμόχωστο, στην οποία θα λάμβαναν μέρος εκτός από τις Ελληνοκύπριες, εκπρόσωποι γυναικείων σωματείων από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και πολλές προσωπικότητες, όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Φρανσουάζ Σαγκάν κ.ά., ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Απριλίου 1975.

Ακόμη, η Αμαλία Φλέμινγκ μιλά για το συνέδριο γυναικείων σωματείων στην Κύπρο, λίγες ημέρες πριν από την πορεία (στις 18 Απριλίου), με ομιλήτρια και την ίδια. Τέλος, γίνεται λόγος και για τον σύζυγό της, Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ, Νομπελίστα της Φυσιολογίας και της Ιατρικής, ευεργέτη της ανθρωπότητας για την ανακάλυψη της πενικιλίνης.

Ημερομηνία προβολής: 18/4/1975

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/amalia-flemingk-26-fevroyarioy-1986/