Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Κυρά της Ρω (13.05.1982)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Κυρά της Ρω (13.05.1982)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στην Κυρά της Ρω (13 Μαΐου 1982)

Στις 13 Μαΐου 1982 «έφυγε» από τη ζωή η ηρωική Κυρά της Ρω, κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη, η οποία, με βαθιά ριζωμένη την αγάπη της για την Ελλάδα, επέλεξε να ζει σε μια μικρή βραχονησίδα, δυτικά του Καστελλόριζου, όπου ύψωνε καθημερινά μέχρι το θάνατό της την ελληνική σημαία. Το νησάκι Ρω δεν το εγκατέλειψε ποτέ ακόμη κι όταν το Καστελλόριζο βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το 1943. Για την προσφορά της βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων και άλλους φορείς.

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Οι εκπομπές που αγάπησα: Η Κυρά της Ρω – Δέσποινα Αχλαδιώτη».

Σειρά της ΕΤ1, στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του ύστερα από 25 χρόνια πορείας στην ελληνική τηλεόραση.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, προβάλλεται η εκπομπή του «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» (1976), με καλεσμένη την ακρίτισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή ως Κυρά της Ρω, η οποία ύψωνε επί σαράντα χρόνια την ελληνική σημαία στο νησάκι Ρω.

Ο Φρέντυ Γερμανός συνομιλεί με τη Δέσποινα Αχλαδιώτη και ξεδιπλώνει την ιστορία της. Πρώτη φορά εγκαταστάθηκε στην άγονη βραχονησίδα μαζί με τον άνδρα της το 1927. Μετά το θάνατό του, το 1943, επέστρεψε με την τυφλή μητέρα της στη Ρω και κατόπιν ολομόναχη, συνεχίζοντας να υψώνει την ελληνική σημαία κάθε φορά που έβλεπε ένα καράβι να περνά. Όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά «Η ζωή των Καστελλοριζιτών ήταν αυτό το νησάκι, αν το παίρνανε (εν. οι Τούρκοι), το Καστελλόριζο θα ήταν χαμένο».

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη μιλάει ακόμη για την τελετή παρασημοφόρησής της από το Πολεμικό Ναυτικό στο Καστελλόριζο το 1975, απ’ όπου προβάλλονται στιγμιότυπα, αλλά και για την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, όταν πρόσφερε υπηρεσίες σε στρατιώτες του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής.

Στην εκπομπή εμφανίζονται και μιλούν επίσης, ο ναύαρχος Μιχαήλ Αγαπητός και ο πρώην έφεδρος ανθυπολοχαγός του Ιερού Λόχου, Νίκος Πάγιας.

Τέλος, τοπικός χορευτικός σύλλογος από το Καστελλόριζο, παρουσιάζει ήθη και έθιμα του νησιού.

Έτος παραγωγής: 1994

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/despoina-achladioti-i-kyra-tis-ro-13-ma%ce%90oy-1982/