Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
στην Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου)

Η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα που η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υιοθετήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1948.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εγγράφου- ορόσημου για τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και την προστασία τους, με γνώμονα τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το επεισόδιο «Νίγηρας-Σκλάβοι» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Εξάντας».

Το επεισόδιο έχει θέμα του τη δουλεία στη Δημοκρατία του Νίγηρα: τις χιλιάδες των ανθρώπων που, στην αυγή του 21ου αιώνα, συνεχίζουν να ζουν ως σκλάβοι. Το πρώτο μέρος εξηγεί τις ρίζες του φαινομένου που θέλει τα μέλη των φυλών Τουαρέγκ να διατηρούν σκλάβους, οι οποίοι γεννιούνται, κληρονομούνται, πωλούνται και χαρίζονται ως αντικείμενα. Σύγχρονοι σκλάβοι μιλούν για τη ζωή τους και το όνειρο της ελευθερίας. Αντίστοιχα, οι αφέντες τους μιλούν για τη διαφορά ανάμεσα σε εκείνους και αυτούς που τους υπηρετούν, μια διαφορά που βασίζεται κυρίως στο χρώμα.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται μαρτυρίες σκλάβων που δραπέτευσαν από τους αφέντες τους και την κακομεταχείριση που υφίστανται κυρίως οι γυναίκες σκλάβες. Θίγεται το πρόβλημα της επίσημης κυβερνητικής θέσης γύρω από το ζήτημα και αναδεικνύεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσιωπηθεί το θέμα. Προβάλλεται επίσης, η δράση της οργάνωσης TIMIDRIA που έχει σκοπό την εξάλειψη της δουλείας από τη χώρα.

Στο τελευταίο μέρος, προβάλλεται η δράση του πρίγκιπα Κάντι, ο οποίος αγωνίζεται για την κατάργηση της δουλείας. Παρουσιάζονται τα προβλήματα κοινωνικής επανένταξης και επιβίωσης των σκλάβων που απελευθερώνονται ή διαφεύγουν από τους αφέντες τους. Πολιτικοί και επιστήμονες εξηγούν τις πολιτικές και ιστορικές προεκτάσεις του προβλήματος της δουλείας που σχετίζεται άμεσα με το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας, το πρόσφατο παρελθόν δικτατοριών και το ασταθές παρόν της νεοσύστατης και εύθραυστης δημοκρατίας.

Έτος παραγωγής: 2005

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-anthropinon-dikaiomaton-10-dekemvrioy/