Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου)

Στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999 -ύστερα από εισήγηση του τότε Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Βασίλη Βασιλικού και μετά την επιτυχημένη καθιέρωση του θεσμού στην Ελλάδα. Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο θανάτου του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει  στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ τρεις σπουδαίους Έλληνες ποιητές που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2020, να απαγγέλλουν ποιήματά τους.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου 2020, απαγγέλλει το ποίημά της «Μοναξιά», το πρώτο ποίημα που έγραψε το Φθινόπωρο του 1956. Το απόσπασμα προέρχεται από την εκπομπή «Μονόγραμμα» (2017), σε  παραγωγή Γιώργου Σγουράκη και σκηνοθεσία Χρίστου Ακρίδα.

Ο Γιάννης Δάλλας απαγγέλλει το ποίημα «Υπόμνημα σε μια Σερενάδα, Βενετία ‘90 μ.Χ.», από τη συλλογή «Αποθέτης» (1993). Ο σημαντικός ποιητής έφυγε από τη ζωή στις 24 Φεβρουαρίου 2020. Το απόσπασμα προέρχεται από το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» με τίτλο «Το πέρασμα του χρόνου οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Γιάννης Δάλλας, Γιάννης Κοντός μπροστά σε παλιές φωτογραφίες» (1998). Έρευνα – Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος.

Τέλος, η Κική Δημουλά, απαγγέλει το ποίημά της «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» από τη συλλογή «Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως» (2007), κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στη Βίκυ Φλέσσα στην εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» (2009).

Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-poiisis-21-martioy-3/