Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου)

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης για το καθεστώς των προσφύγων.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Ημέρα αυτή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το επεισόδιο με τίτλο «Τα παιδιά του πολέμου» από την εκπομπή «Roads».

Το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει θέμα τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, τα οποία μιλούν στον Πάνο Χαρίτο για τον τόπο που άφησαν, το λόγο που τα οδήγησε στην πρόωρη ενηλικίωση, το ταξίδι της προσφυγιάς και μοιράζονται μαζί του τα σχέδιά τους για το μέλλον. «Πήραμε τη ζωή μας στα χέρια μας και μ’ αυτήν μόνο ξεκινήσαμε το ταξίδι. Δεν μας έχει μείνει τίποτα. Έχουμε χάσει τα πάντα», εξομολογείται η 17άχρονη Σαμίρα. «Αν δεν έφευγα θα με σκότωναν. Γι’ αυτό ήρθα εδώ», τονίζει από την πλευρά του ο Μοχίν, 13 ετών, περιγράφοντας παράλληλα τη βία του πολέμου που έζησε και στάθηκε αφορμή για να χάσει αγαπημένα του πρόσωπα, ανάμεσά τους και τρία αδέλφια του. Τη δική του ιστορία καταθέτει και ο 14άχρονος Ουαλίν, επίσης ασυνόδευτος πρόσφυγας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι φορέων και επικεφαλής των δομών φιλοξενίας και υποστήριξης των ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών μιλούν για «Τα παιδιά του πολέμου» και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας και γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν την ιδιαίτερη αυτή κατηγορία προσφύγων.

Έρευνα-παρουσίαση: Πάνος Χαρίτος

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λουκόπουλος

Έτος παραγωγής: 2016

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-prosfygon-20-ioynioy-2/