Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

Το 1977 ανακηρύσσεται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μέρα αυτή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα Αρχείο-Αφιερώματα από τη σειρά ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», το επεισόδιο με τίτλο «Πολιτική – Οι γυναίκες εκτός νυμφώνος».

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αφηγείται την ιστορία και τα γεγονότα γύρω από τον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Λένα Διβάνη, μιλάει για τα γυναικεία κινήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αναφέρεται στα άλματα που έγιναν για τη χειραφέτηση της γυναίκας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προβάλλονται αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες που έχουν ως θέμα τους τη γυναικεία ψήφο και την κυρίαρχη αντίληψη για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική, όπως: «Η κυρία δήμαρχος» (1960), «Η Βουλευτίνα» (1966), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966), «Υπολοχαγός Νατάσσα» (1970). Η καθηγήτρια Γιάννα Αθανασάτου σχολιάζει αυτές τις κινηματογραφικές  αναπαραστάσεις της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

Η εκπομπή περιλαμβάνει συνεντεύξεις Ελληνίδων που πρωτοστάτησαν στη γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, όπως η πρώτη δημοτική σύμβουλος, Πέπη Δαράκη, το μέλος του ΚΚΕ, Φώφη Λαζάρου, η Καίτη Δαραβίγγα και η Λίνα Βασιλειάδου, που εργάστηκαν στο πλευρό των πρώτων υποψήφιων Ελληνίδων βουλευτών, όπως η Ελένη Σκούρα, η Λίνα Τσαλδάρη και η Βιργινία Ζάννα.

Η διευθύντρια του ΚΕΘΙ, Μαρία Στρατηγάκη, σχολιάζει το χαμηλό ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στις κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές ομάδες στην Ελλάδα σε σχέση ιδίως με χώρες της Σκανδιναβίας. Επίσης, η πολιτικός Μαρία Δαμανάκη σχολιάζει την ανάγκη ενίσχυσης με θεσμικά μέσα της εκπροσώπησης αυτής. Ακόμη, το επεισόδιο περιλαμβάνει απόσπασμα ομιλίας της πρωθυπουργού της Νορβηγίας Γκρο Χ. Μπρούτλαντ, η οποία αναφέρεται στη διαμόρφωση της νοοτροπίας μιας κοινωνίας σχετικά με το θέμα της εκπροσώπησης των δύο φύλων στα πολιτικά αξιώματα.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται πλάνα από επίκαιρα και αρχειακό υλικό με θέμα τη θέση της γυναίκας, τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και την αναπαράσταση του ρόλου της γυναίκας μέσα από ταινίες και διαφημίσεις.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Έτος παραγωγής: 2000

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/