Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στο 3ο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στο 3ο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στο 3ο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού

Στις 2 Ιουλίου 1961 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) διοργάνωσε το 3ο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/g-festival-elafroy-tragoydioy-1961/ την ταινία Επικαίρων που προβλήθηκε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, στην οποία συμμετείχαν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες.

Καλοκαίρι 1961. Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας διοργανώνει στο κέντρο «Αθηναία» το 3ο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού, στο οποίο συμμετέχουν γνωστοί Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ερμηνευτές.

Ο φακός των Επικαίρων καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που διαγωνίστηκαν διακρίνονται οι ερμηνευτές Γιάννης Βογιατζής, Νάνα Μούσχουρη και Μαίρη Λίντα, καθώς και οι μουσικοσυνθέτες Γιώργος Κουρουπός, Μίμης Πλέσσας, Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας βρίσκονται ανάμεσα στους θεατές και παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη του Φεστιβάλ.

Στο τέλος της βραδιάς, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Κωστής Μπαστιάς απονέμει το πρώτο βραβείο στον Μίκη Θεοδωράκη για το τραγούδι «Απαγωγή», που ερμήνευσε η Μαίρη Λίντα και το δεύτερο βραβείο στον Μάνο Χατζιδάκι για το τραγούδι «Κουρασμένο παλικάρι», που ερμήνευσε η Νάνα Μούσχουρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού ξεκίνησε το 1959, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και οι τρεις πρώτες διοργανώσεις του πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Το 1962 μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού (Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης), ενώ τη διοργάνωση ανέλαβαν από κοινού το ΕΙΡ και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παραγωγή: ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνσις Τύπου και Πληροφοριών)