Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Άγγελο Τερζάκη (03.08.1979)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Άγγελο Τερζάκη (03.08.1979)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Άγγελο Τερζάκη (3 Αυγούστου 1979)

Με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατο του Άγγελου Τερζάκη, στις 3 Αυγούστου 1979, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/  την εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς», που αναφέρεται στο πλούσιο πεζογραφικό, θεατρικό, δοκιμιακό και κριτικό του έργο, καθώς και στην προσφορά του στο Εθνικό Θέατρο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο του πεζογράφου και θεατρικού συγγραφέα Άγγελου Τερζάκη (Ναύπλιο, 1907 – Αθήνα, 1979) και την πολυποίκιλη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Ελλάδας.

Γλωσσομαθής και προικισμένος με μουσική παιδεία, προορισμένος από τον βουλευτή πατέρα του να ασχοληθεί με την πολιτική, ο Άγγελος Τερζάκης θα σπουδάσει δικηγορία, την οποία θα εγκαταλείψει έπειτα από διετή εξάσκησή της, για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία και στο θέατρο. Σε ηλικία 14 ετών θα γράψει το μακροσκελές μυθιστόρημα «Οι Ήρωες του Μεσαίωνος», επίσημα στα Γράμματα θα εμφανιστεί το 1926 με τη συλλογή διηγημάτων «Ο Ξεχασμένος», ενώ το έργο του «Δεσμώτες» (1932) θα θεωρηθεί γενέθλιο της λογοτεχνίας της Γενιάς του ’30. Το μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε είναι «Η Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ» (πρώτη μορφή 1937/8, δεύτερη μορφή 1945), που σχολιάζει βαθύτερα την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας, γραμμένο σε μεταιχμιακή εποχή κατά την οποία θα ταχθεί κατά της στρατευμένης Τέχνης και θα γίνει πολέμιος του Εμφυλίου της χώρας.

Θεατράνθρωπος από το 1937, θα μνημονευθεί κυρίως ως καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1950-1971) και διευθυντής της σε τρεις περιόδους, ενώ τα ιστορικά του δράματα «Ο Σταυρός και το Σπαθί» (1939) «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» (1936) και «Θεφανώ» (1956) θα παρασταθούν από κρατικές και ιδιωτικές θεατρικές σκηνές. Διεισδυτικός γνώστης του κλασικού ρεπερτορίου και λάτρης της χρονικογραφίας, θα τιμηθεί με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (1939) για τα θεατρικά του έργα «Ο Σταυρός και το Σπαθί» και «Είλωτες», με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του «Μυστική Ζωή» (1958), αλλά και με τον τίτλο του ακαδημαϊκού (1974).

Ακόμη, στο ντοκιμαντέρ γίνεται λόγος για τη συμμετοχή του στο Αλβανικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Τις εμπειρίες του από τον πόλεμο κατέγραψε σε κείμενά του, όπως στα «Νεροποντή» και «Ασκέρι φτεροστόλιστο, έχε γεια», που συμπεριελήφθησαν στη συλλογή πεζογραφημάτων «Απρίλης» (1940). Τέλος, γίνεται αναφορά στα σενάρια που έγραψε για ταινίες, καθώς και στο μεταφραστικό του έργο.

Ο γιος του Δημήτρης Τερζάκης μιλά για τον πατέρα του, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι αν και ήταν μεγαλωμένος σε αστικό περιβάλλον «στράφηκε στον κοσμάκη».

Για τον Άγγελο Τερζάκη και το έργο του μιλούν επίσης, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Τάκης Ρούσσος, συγγραφέας και διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η Αγγέλα Καστρινάκη, επίκουρη καθηγήτρια Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του «Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσας».

Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται πλούσιο αρχειακό υλικό, όπως ιδιόχειρα σημειώματα από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, καθώς και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, όπως απόσπασμα ομιλίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με τη φωνή του Άγγελου Τερζάκη, καθώς και πλάνα από τον εορτασμό της πρώτης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που έγινε στην Πνύκα τον Ιούλιο του 1975.

Προβάλλεται επίσης, απόσπασμα από το «Θέατρο της Δευτέρας» (1978) και το έργο «Γαμήλιο Εμβατήριο», κοινωνικό δράμα του Άγγελου Τερζάκη που έγραψε το 1937, καθώς και από την ταινία «Νυχτερινή Περιπέτεια» (1954), που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Άγγελος Τερζάκης.

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

Έτος παραγωγής: 2004

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/aggelos-terzakis-3-aygoystoy-1979/