Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (3 Ιανουαρίου 1911)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (3 Ιανουαρίου 1911)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (3 Ιανουαρίου 1911)

Στις 3 Ιανουαρίου 1911 πέθανε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου λογοτέχνη, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Παρασκήνιο – Έρωτας στα χιόνια».

Οι συγγραφείς Αλέξανδρος Κοτζιάς, Γιώργος Χειμωνάς και Μένης Κουμανταρέας παρουσιάζουν το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Έρωτας στα χιόνια». Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου οι τρεις λογοτέχνες διαβάζουν αποσπάσματα του διηγήματος και εξηγούν την οπτική τους σχετικά με το έργο του Παπαδιαμάντη, τη χρήση της γλώσσας, τα μοτίβα που εντοπίζουν και τους χαρακτήρες.

Ο Γιώργος Χειμωνάς κατατάσσει τον Παπαδιαμάντη μαζί με τον Διονύσιο Σολωμό και τον Μακρυγιάννη ως τους σπουδαιότερους πεζογράφους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, εξηγεί τον ορισμό και τη σημασία της μεγάλης λογοτεχνίας και σχολιάζει τη θρησκευτικότητα του Παπαδιαμάντη στο έργο του ως ώθηση των χαρακτήρων προς τη θέωση.

Ο Μένης Κουμανταρέας επισημαίνει την ποιητική διάσταση του διηγήματος και τη χρήση της γλώσσας και των λέξεων από τον Παπαδιαμάντη για να σηματοδοτήσει ένα πλήθος νοημάτων.

Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς υπογραμμίζει τη λιτότητα και την απλότητα του διηγήματος ως συστατικά μιας αφηγηματικής μαεστρίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι μικρές εμβόλιμες ιστορίες γεννούν μεγάλες αφηγήσεις μέσα στα έργα του του Παπαδιαμάντη.

Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης

Έτος παραγωγής: 1988

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/se-ayto-to-epeisodio-tis-seiras-paraskinio-oi-syggrafeis-alexandros-kotzias-giorgos-cheimonas-kai-menis-koymantareas-paroysiazoyn-to-diigima-toy-alexandroy-papadiamanti-erotas-sta-chionia/