Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Αλέξη Δαμιανό (4 Μαΐου 2006)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Αλέξη Δαμιανό (4 Μαΐου 2006)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Αλέξη Δαμιανό (4 Μαΐου 2006) 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 14 ετών από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού, στις 4 Μαΐου 2006, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ   την εκπομπή «Παρασκήνιο – Ηνίοχος».

Ο κινηματογραφιστής Αλέξης Δαμιανός, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας «Ηνίοχος», μοιράζεται τις σκέψεις του σχετικά με τη σπουδαιότητα του περιεχομένου των δημοτικών τραγουδιών, όπου αποτυπώνεται η τελετουργία του θανάτου ως εορταστικό στοιχείο, το οποίο σηματοδοτεί την αναγκαιότητα εναλλαγής για τη συνέχιση της ζωής. Συζητώντας με τον Λάκη Παπαστάθη και τον Παύλο Κάγιο, αναλύει το θέμα της τελευταίας ταινίας του και δίνει πληροφορίες για τα γυρίσματα που διήρκεσαν πέντε χρόνια. Επίσης, αναφέρεται στις δύο σκηνές της ταινίας του, που είναι αφιερωμένες στον Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος υπήρξε δάσκαλός του στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα. Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής ο Αλέξης Δαμιανός αναφέρεται στη γοητεία της απλής ζωής δίπλα στη φύση και στην ανάγκη που έχει ο ίδιος να νιώθει ένα μ’ αυτήν.

Επίσης, εξηγεί πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις έννοιες της αρετής και της ελευθερίας και πώς επιχείρησε να τις αποτυπώσει στην ιστορία του Ηνίοχου, ένα σύμβολο-μήνυμα για το νόημα της ζωής, τη χαρά και την ικανοποίηση που προσφέρει ο «καλός αγώνας». Παρεμβάλλονται πλάνα από την πρεμιέρα της ταινίας «Ηνίοχος», από τη συνάντηση του Δαμιανού με συνεργάτες του και άλλους σκηνοθέτες, από τις συνεντεύξεις του σε δημοσιογράφους με αφορμή την πρεμιέρα, καθώς και αποσπάσματα από την τιμητική εκδήλωση στο Αετοπούλειο Ίδρυμα Χαλανδρίου, όπου οι σκηνοθέτες Νίκος Κούνδουρος και  Γιάννης Σμαραγδής μιλούν για την προσωπικότητα του Αλέξη Δαμιανού και τη σκηνοθετική του πορεία. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από την ταινία «Ηνίοχος» και ερασιτεχνικές λήψεις από τα γυρίσματά της, χαρακτηριστικές ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Δαμιανός προσέγγιζε τη σκηνοθεσία και τους ηθοποιούς του.

Έρευνα-σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης

Έτος παραγωγής: 1995

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση:  https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/alexis-damianos-4-ma%ce%90oy-2006/