Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Αντώνη Κοντογεωργίου (01.10.2018)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Αντώνη Κοντογεωργίου (01.10.2018)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Αντώνη Κοντογεωργίου (1945-2018)

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου διευθυντή χορωδίας και βαρύτονου Αντώνη Κοντογεωργίου, που «έφυγε» από τη ζωή την 1η Οκτωβρίου 2018, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Αντώνης Κοντογεωργίου – Το πορτρέτο ενός ταλαντούχου μαέστρου», παραγωγής 2000, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση.

Ο Αντώνης Κοντογεωργίου μιλάει για τη ζωή του, τα παιδικά χρόνια, την πρώτη επαφή με τη μουσική, τις μουσικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου. Περιγράφει την επιστροφή του στην Ελλάδα έπειτα από κάλεσμα του Μάνου Χατζιδάκι, προκειμένου να αναλάβει την οργάνωση και διεύθυνση της Χορωδίας του Τρίτου Προγράμματος (σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ).

Επίσης, ο Αντώνης Κοντογεωργίου θυμάται την πρώτη συναυλία της Χορωδίας του Τρίτου Προγράμματος στο αρχαίο θέατρο του Άργους το καλοκαίρι του 1978 και περιγράφει τη σταδιακή εξέλιξη και ανάπτυξη της Χορωδίας. Στέκεται ιδιαιτέρως στη συνδρομή της Χορωδίας της ΕΡΤ στη γενικότερη ενίσχυση του χορωδιακού τοπίου της Ελλάδας, ανανεώνοντας το ρεπερτόριο και σταδιακά διαμορφώνοντας τις συνθήκες για τη χορωδιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα με κρατικό σχεδιασμό και υποστήριξη σε επίπεδο δομών και σπουδών, τομείς στους οποίους ο ίδιος ο Κοντογεωργίου συνεισέφερε σημαντικά και με επιμονή επί σειρά ετών.

Ακόμη, υπογραμμίζει τη σημασία του κοινωνικού χαρακτήρα των καλλιτεχνικών δράσεων της Χορωδίας της ΕΡΤ και αναφέρει ενδεικτικά παραδείγματα.

Στη συνέχεια, παρουσιάζει σημαντικές στιγμές της ζωής και της καριέρας του μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο. Από τα βραβεία που του είχαν απονεμηθεί, ο ίδιος ξεχωρίζει τη διάκρισή του στο διεθνή διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» (Lied-Ορατόριο), καθώς και το βραβείο «Σ. Μοτσενίγου» από την Ακαδημία Αθηνών, το οποίο του δόθηκε την ίδια περίοδο που απομακρύνθηκε από την ΕΡΤ και ακολούθησε μια μακρά δικαστική διαμάχη μέχρι να δικαιωθεί. Ο Αντώνης Κοντογεωργίου θυμάται τη συνεργασία με τον Μάνο Χατζιδάκι, τις παραστάσεις και τις περιοδείες με τη Χορωδία της ΕΡΤ και τα ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό σε συνεργασία και με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από αρχειακό υλικό από πρόβες της Χορωδίας της ΕΡΤ, καθώς και από παραστάσεις της υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/afieroma-ston-antoni-kontogeorgioy-spoydaioy-maestroy-kai-dieythynti-tis-chorodias-tis-ert/