Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Αττίκ (29 Αυγούστου 1944)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Αττίκ (29 Αυγούστου 1944)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Αττίκ (29 Αυγούστου 1944)

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τον θάνατο του κυριότερου εκφραστή του ελληνικού ρομαντικού τραγουδιού, του Αττίκ (Κλέωνα Τριανταφύλλου), ο οποίος αυτοκτόνησε στις 29 Αυγούστου 1944, σε ηλικία 59 ετών. Ο μεγάλος δημιουργός,  προερχόμενος από τον παροικιακό ελληνισμό της Αιγύπτου και με ευρωπαϊκές μουσικές σπουδές, σφράγισε με τις συνθέσεις του την ιστορία του ελαφρού τραγουδιού. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον Αττίκ από τη σειρά εκπομπών «Ιχνηλάτες».

Ο Δαυιδ Ναχμίας παρουσιάζει την περιπετειώδη ζωή του συνθέτη, που ασχολήθηκε σχεδόν με όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου-από το βαριετέ μέχρι το μιούζικ χολ και από  την οπερέτα μέχρι την επιθεώρηση- τους καλλιτεχνικούς σταθμούς της ζωής του, με κυριότερο το Παρίσι και την περίφημη «Μάντρα του Αττίκ» στην Πλατεία Αμερικής, τη «διπλή ζωή» του, τη μελαγχολία του.

Για τον Αττίκ μιλάει στην εκπομπή η μόνη επιζήσασα συγγενής του, η ανιψιά του Πέλεια Τριανταφύλλου-Τζαρτίλη, κόρη του αδελφού του Κίμωνα, η οποία καταθέτει τις προσωπικές της αναμνήσεις από το θείο της, παραθέτει στοιχεία της ιδιωτικής του ζωής, όπως τους ερωτικούς του δεσμούς, τον θαυμασμό του για την τραγουδίστριά του Λουίζα Ποζέλλι, που ο ίδιος ανακάλυψε, και την επιθυμία του να υιοθετήσει ένα παιδί. Αφηγείται ακόμη περιστατικά από την περίοδο της Κατοχής που συγκλόνισαν τον ίδιο τον Αττίκ και μιλάει για τη σχέση του με τη μητέρα του. Στην καλλιέργειά του και στο ταλέντο του αναφέρεται η τραγουδίστρια Δανάη, «το αηδόνι του Αττίκ». Μιλάει για το οικογενειακό του περιβάλλον και για τη σχέση του με τον Αλέκο Σακελλάριο. Στην εκπομπή περιέχεται, επίσης, συνέντευξη της ηθοποιού Άννας Καλουτά για τον Αττίκ και τη συνεργασία τους σε ηλικία μόλις 8 ετών στο βαριετέ «Όαση» στο Ζάππειο και τραγουδάει τη σύνθεσή του που είχαν ερμηνεύσει τότε τα «Καλουτάκια».

Το ρομαντικό ρεύμα του Αττίκ με τον “απαλό ήχο”, τον “κομψό του στίχο” και την “τρυφερή έκφραση”, θα επηρεάσει το μουσικό ρεπερτόριο της εποχής. Γίνεται αναφορά στην ιστορία των τραγουδιών «Παπαρούνα», «Μαραμένα Γιούλια», «Είδα μάτια πολλά» και «Ζητάτε να σας πω» για το οποίο μιλάει ο Αλέκος Σακελλάριος –ακούγεται η φωνή του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία «Τα χειροκροτήματα» (1944) του Γιώργου Τζαβέλλα, στην οποία ο Αττίκ πρωταγωνίστησε λίγο πριν από τον θάνατό του, καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Οι τραγουδιστές Μαρία Κανελλοπούλου και Θάνος Πολύδωρας ερμηνεύουν γνωστές συνθέσεις του δημιουργού, όπως «Είδα μάτια πολλά» και «Παπαρούνα», με τη συνοδεία στο πιάνο του Δαυίδ Ναχμία.

Έτος παραγωγής: 2002

Σκηνοθεσία: Στάθης Πλώτας

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/attik-29-aygoystoy-1944/